mz00ms

mz00ms

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 710]

Ciasto poziomkowe

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 2

Poziomki magazynuję w zamrażalce przez cały okres ich owocowania, poluję na nie w moim ogródku :)

Ciasto poziomkowe

Składniki:

Ciasto poziomkowe

 

  • 900g rozmrożonych poziomek
  • 1/2 szkl cukru
  • 2 łyżki mąki kukurydzianej
  • NA KRUSZONKĘ:
  • 1 i 1/3 szkl mąki
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • 4 łyżki masła
  • 2 łyżki cukru
  • 3/4 szkl maślanki

 

Sposób przygotowania:

Ciasto poziomkowe
Piekarnik rozgrzać do 200stopni. Owoce osączyć z nadmiaru wody, wymieszać je z cukrem i mąką kukurydzianą. Ułożyć w naczyniu żaroodpornym o długości ok. 25cm. Przygotować kruszonkę: wymieszać mąkę, sól i proszek do pieczenia. Dodać masło i wyrobić palcami. Dodać cukier, maślankę i miksować do uzyskania miękkiego ciasta. Masę wyłożyć na owoce. Wstawić do piekarnika i piec 30minut. Wyjąć z piekarnika, odstawić na chwilę. Podawać na gorąco lub zimno.