czekoladka_m

czekoladka_m

Złoty Ekspert
[Przepisów: 986]

SUPERPRZEPIS

Ciasto Princessa z karmelem

  • 5
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 20
         
ocena: 5/5 głosów: 15

Pyszne, delikatne ciasto z wiórkami kokosowymi, kremem budyniowym, słodkim karmelem i kokosowymi wafelkami.

Ciasto Princessa z karmelem

Składniki:

Ciasto Princessa z karmelem

Biszkopt:

  • 6 białek,
  • 200g wiórków kokosowych,
  • 100g cukru,
  • szczypta soli,
  • 50g płatków migdałowych,
  • 3 wafle Princessa kokosowe (37g każda).

Krem:

Dodatkowo:

  • opakowanie podłużnych biszkoptów,
  • puszka masy krówkowej ( 400g ),
  • 2 Wafle Princessa kokosowe (po37g każda).

Sposób przygotowania:

Ciasto Princessa z karmelem

ETAP 1:

Ciasto Princessa z karmelem
Białka ubić z cukrem, dodać wiórki i płatki i wafle.

Białka ubić na sztywno z dodatkiem soli. Następnie, stale ubijając, stopniowo dodawać cukier. Dodać wiórki kokosowe oraz płatki migdałowe, delikatnie wymieszać szpatułką. Na sam koniec dodać posiekane wafelki. Wymieszać.

ETAP 2:

Ciasto Princessa z karmelem

Ciasto przelać do formy o wym. 23x33cm wyłożonej papierem do pieczenia. Piec około 30 minut w temp. 170st. Ostudzić.

W 3/4 szklanki mleka rozrobić żółtka oraz obydwie mąki. Dokładnie rozmieszać, by nie było żadnych grudek. Resztę mleka zagotować z cukrem. Na gotujące się mleko wlać rozrobione mąki, stale mieszając, gotować na małym ogniu, aż masa zgęstnieje. Przestudzić. Miękkie masło utrzeć na gładką masę, stale ucierając, dodawać po łyżce zimnej masy budyniowej.

Na cieście rozsmarować 2/3 masy, ułożyć biszkopty, jeden obok drugiego. W szparach między biszkoptami rozsmarować masę krówkową. Wyłożyć resztę kremu i posypać posiekanymi wafelkami. Ciasto przechowywać w lodówce.