Sposób przygotowania:
Ciasto serowe z rabarbaremRabarbar:
Oczyszczony rabarbar umyć i osuszyć, a następnie pokroić na mniejsze kawałki.
Tak przygotowany wymieszać z cukrem.
Masa śmietanowa:
Wszystkie składniki wymieszać do uzyskania jednolitej konsystencji.
Ciasto serowe:
Używając sera w kawałku - należy dokładnie go rozetrzeć za pomocą widelca. Ser wymieszać z resztą składników - oprócz mąki i proszku do pieczenia.
Wyrabiając ciasto - powoli wsypać mąkę i proszek do pieczenia.
Powinna powstać gładka i jednolita masa, więc jeżeli istnieje taka potrzeba - to można dosypać odrobinę mąki.
Całość:
Ciasto przełożyć do formy uprzednio wysłanej papierem do pieczenia. Wierzch posypać mąką kokosową i obłożyć rabarbarem.
(Jeśli nie mamy mąki kokosowej - rabarbar należy wymieszać z odrobiną mąki ziemniaczanej.)
Całość zalać masą śmietanową i wstawić do rozgrzanego piekarnika. Piec około 50 minut (do tzw. "suchego patyczka") w 180 stopniach.
Ostudzone ciasto posypać cukrem pudrem.