plocia

plocia

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 163]

Ciasto przekładane słonecznikiem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 5

Przepyszne ciasto, które często gości na moim stole. Słonecznik rozpuszcza się w ustach, do tego krem.

Ciasto przekładane słonecznikiem Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Ciasto przekładane słonecznikiem

 

  • Biszkopt:
  • mąka tortowa 3 łyżki
  • mąka kartoflana 3 łyżki
  • jajka 6 szt.
  • cukier 1 szkl
  • proszek do pieczenia 1 łyżka
  • olej 4 łyżki
  • kakao 5 łyżki

 

  • Pozostałe składniki:
  • śmietanka 30% 500 ml
  • 2 szkl. słonecznika
  • 1 puszka masy krówkowej
  • 1 op. herbatników
  • 1 tabliczka czekolady
  • 2 łyżki masła

Sposób przygotowania:

Ciasto przekładane słonecznikiem
Biszkopt: Jajka ubić z cukrem, potem dodać mąkę tortową i kartoflaną wraz proszkiem do pieczenia. Pod koniec miksowania dodać kakao i olej - miksować na pierwszym stopniu. Piec w piekarniku przez 20 minut w 180 stopniach. Na patelni uprażyć słonecznik z masłem a następnie dodać go do masy krówkowej i dobrze wymieszać. Biszkopt przekroić na pół. Na jednej części rozsmarować masę krówkową ze słonecznikiem. Przełożyć herbatnikami. Śmietankę 30 % ubić i część rozsmarować na herbatniku. Przełożyć drugą częścią biszkoptu. Rozsmarować pozostałą część śmietanki 30%. Czekoladę zetrzeć na tarce. Wstawić do lodówki na ok 30 minut.
Ciasto przekładane słonecznikiem
Jajka ubić z cukrem, potem dodać mąkę tortową i kartoflaną wraz proszkiem do pieczenia. Pod koniec miksowania dodać kakao i olej - miksować na pierwszym stopniu. Piec w piekarniku przez 20 minut w 180 stopniach.