Sposób przygotowania:
Ciasto ze słonecznikiem
Rozdzielamy białka od żółtek. Białka (schłodzone) ubijamy na sztywno, porcjami wsypujemy cukier i dalej ubijamy na gładką masę(cukier musi być rozpuszczony), dodajemy żółtka po jednym ciągle ubijając. Do masy jajecznej przesiać mąkę z kakaem i proszkiem do pieczenia ; delikatnie wymieszać łyżką. Wylać na blachę wyłożoną papierem (tylko dno).Piec na złoty kolor w temperaturze 180-200 stopni. Wszystkie składniki na słonecznik smażyć ciągle mieszając 4 minuty. Wyłożyć na blachę wyłożoną folię aluminiową (błyszczącą stroną do góry).Upiec na złoty kolor, wystudzić i połamać (pokruszyć). Mleko słodzone, kondensowane w puszce gotować 2,5-3 godziny. UWAGA: otwierać zimną puszkę. 2 kostki margaryny utrzeć na puch dodając stopniowo 1 puszką karmelu. Uprażony słonecznik wmieszać do masy karmelowej. Wyłożyć na biszkopt, przykryć herbatnikami typu petit-beri maczanymi w alkoholu. Polać polewą czekoladową. SMACZNEGO!
Ma-Gosia