Sposób przygotowania:
Ciasto ze słonecznikiem w kajmaku
Zaczynamy od kajmaku jeśli robimy go sami: Mleko skondensowane słodzone, wkładamy do garnka, zalewamy wodą, woda ma przykryć puszki i gotujemy klika godzin ( gotuje 5h) Wolę zrobić sama dzień wcześniej, moim zdaniem jest lepsza;) Biszkopt: Nastawiamy nasz piekarnik na180*C, następnie smarujemy blachę masłem i obsypujemy bułką tartą. Oddzielamy żółtka od białek. Do miski (nie może być metalowa)z żółtkami dodajemy proszek do pieczenia, łyżkę octu i mieszamy niemetalową rózgą lub po prostu drewnianą łyżką.Ubijamy białka z cukrem, łączymy z żółtkami i dodajemy szklankę mąki. Całość delikatnie mieszamy,przekładamy do wcześniej wysmarowanej i obsypanej bułką tartą blachę o wymiarach 26cmx36cm . Pieczemy na środkowej półce około 15-20 minut. Serce ciasta:Do dużego garnka wlewamy mleko, następnie dodajemy cukier i masło - zgotowujemy, wrzucamy słonecznik. Mieszamy, aby cały słonecznik był pokryty "sosem" mleczno maślanym;) Przekładamy na blachę najlepiej dużą którą mamy w zestawie w piekarniku. Wyrównujemy i zapiekamy aby się skarmelizował. Pieczemy około 20 min tut. W połowie pieczenia przemieszać musimy słonecznik. W międzyczasie masę kajmakową przekładamy do dużego garnka, dodajemy masło i miksujemy, potem dodajemy do niego karmelizowany słonecznik mieszamy i wykładamy na ostudzony biszkopt. Ciastka maczamy w wódce - na talerz wlewamy wódkę, wkładamy ciasto i po chwili układamy rzędami na masie kajmakowej. Przygotowujemy polewę: Do rondla lub garnka, jak wolicie wlewamy 8 łyżek wody, Dodajemy masło i cukier. Gdy cukier się rozpuści dodajemy kakao. Mieszamy dosyć intensywnie gdy zgęstnieje przelewamy na ciacho.
edytaha
Agiatis
Dziękuje;)
gosia56