bietka

bietka

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 180]

Sernik z wiśniami 8

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 4

Ciasto którego potem nie trzeba przekładać już masą.

Sernik z wiśniami 8 Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Sernik z wiśniami 8

 

  • Ciasto:
  • pół kg mąki
  • 250 g margaryny
  • 15 dag cukru pudru
  • 2 łyżki śmietany kwaśnej
  • 3 żółtka
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia

 

  • 1 szklanka wiśni drylowanych

 

 

  • Piana:
  • 6 białek
  • 1 szklanka cukru
  • 1 kisiel czerwony

 

Sposób przygotowania:

Sernik z wiśniami 8
Ciasto: na stolnicę przesiewamy mąkę i cukier puder, dodajemy żółtka, kwaśną śmietanę, margarynę i proszek do pieczenia i miesimy ciasto. Gotowe ciasto dzielimy na dwie części, jedną część owijamy folią spożywczą i dajemy na około pół godziny do zamrażalnika, a drugą rozwałkowujemy i dajemy n formę wyłożoną papierem do pieczenia o wymiarach 23x38 cm. Na ciasto układamy drylowane wiśnie. Robimy ser: margarynę i masło ucieramy z cukrem pudrem i cukrem waniliowym, stopniowo dodajemy żółtka i jajko, potem dodajemy ser, dobrze mieszamy i na koniec dodajemy mąkę ziemniaczaną i sok z 1 cytryny i dobrze mieszamy. Ser wykładamy na wiśnie. Robimy pianę: białka ubijamy, stopniowo dodajemy cukier i na koniec dodajemy kisiel, dobrze mieszamy i wykładamy na ser. Wyjmujemy druga połowę ciast z zamrażalnika i zcieramy na grubym tarku na pianę. Pieczemy około godziny w temp. 180 stopni.
Sernik z wiśniami 8
Ciasto dzielimy na dwie częśći jedną dajemy do zamrażalnika.
Sernik z wiśniami 8
Drugą część ciasta dajemy na formę i na ciasto układamy wiśnie.
Sernik z wiśniami 8
Na wiśnie dajemy ser, a na ser pianę z kisielem.
Sernik z wiśniami 8
Na pianę ścieramy ciasto z zamrażalnika na grubym tarku.