Sposób przygotowania:
Sernik z wiśniami 8
Ciasto: na stolnicę przesiewamy mąkę i cukier puder, dodajemy żółtka, kwaśną śmietanę, margarynę i proszek do pieczenia i miesimy ciasto. Gotowe ciasto dzielimy na dwie części, jedną część owijamy folią spożywczą i dajemy na około pół godziny do zamrażalnika, a drugą rozwałkowujemy i dajemy n formę wyłożoną papierem do pieczenia o wymiarach 23x38 cm. Na ciasto układamy drylowane wiśnie. Robimy ser: margarynę i masło ucieramy z cukrem pudrem i cukrem waniliowym, stopniowo dodajemy żółtka i jajko, potem dodajemy ser, dobrze mieszamy i na koniec dodajemy mąkę ziemniaczaną i sok z 1 cytryny i dobrze mieszamy. Ser wykładamy na wiśnie. Robimy pianę: białka ubijamy, stopniowo dodajemy cukier i na koniec dodajemy kisiel, dobrze mieszamy i wykładamy na ser. Wyjmujemy druga połowę ciast z zamrażalnika i zcieramy na grubym tarku na pianę. Pieczemy około godziny w temp. 180 stopni.