Sposób przygotowania:
Wiśniowe ciasto na biszkopcie
Piekarnik nagrzewamy do 160 stopni.Dno tortowicy wykładamy papierem do pieczenia. Białka oddzielamy od żółtek, ubijamy na sztywną pianę ze szczyptą soli. Ciągle miksując, partiami wsypujemy cukier, a następnie dodajemy po jednym żółtku.Mąkę przesiewamy przez sito z proszkiem do pieczenia.Dodajemy do ubitych jajek i dokładnie, ale delikatnie mieszamy.Masę przekładamy do tortownicy. Od razu wkładamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy około 20-25 minut (do suchego patyczka). Po upieczeniu biszkopt od razu wyciągamy z piekarnika i odstawiamy do wystudzenia. Przygotowanie- I warstwa: Tortownicę wykładamy folią aluminiową. Biszkopt skrapiamy kilkoma łyżkami syropu z wiśni lub sokiem z cytryny zmieszanym z niegazowaną wodą. Żelatynę rozprowadzamy w około 50 ml wrzącej wody. Pozostały syrop mieszamy z mlekiem. Dodajemy żelatynę i bardzo dokładnie mieszamy.Gdy masa zacznie tężeć, wlewamy ją na biszkopt i ciasto od razu wkładamy do lodówki do całkowitego stężenia.Przygotowanie- II warstwa: Galaretkę rozpuszczamy w 300 ml wrzącej wody. Gdy zacznie tężeć, dodajemy wiśnie z syropu, dokładnie mieszamy i wykładamy na ciasto. Ponownie wkładamy do lodówki do stężenia.Przygotowanie- III warstwa: Gdy galaretka z wiśniami całkowice stężeje, rozpuszczamy żelatynę w 50-60 ml wrzącej wody. Śmietanę ubijamy na sztywno, dodając pod koniec cukier, a następnie ser mascarpone.2 łyżki masy dodajemy do żelatyny. Ciągle miksując masę śmietanowo- serową, dodajemy do niej żelatynę. Krem od razu wykładamy na galaretkę z wiśniami, wyrównujemy powierzchnię i wstawiamy do lodówki. Przygotowanie- polewa: Czekoladę łamiemy na małe kawałki. Dodajemy mleko i masło. Ciągle mieszając, rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Polewą smarujemy białą piankę na cieście. Odstawiamy do zastygnięcia.