Sposób przygotowania:
Mrożone tiramisimi z wiśniami
Sposób przygotowania: 1. WIŚNIE AMARETTO W ŻELU: na rozgrzaną patelnię wrzucamy wiśnie cukier i sok z cytryny i chwilkę gotujemy. Gdy wiśnie oddadzą swój sok, zagęszczamy skrobią kukurydzianą rozprowadzona w 2 łyżkach zimnej wody i mieszamy do zgęstnienia. Wyłączamy gaz i dodajemy likier Amaretto, mieszamy i pozostawiamy do ostygnięcia. 2. KREM TIRAMISU: Biała oddzielamy od żółtek. W osobnej misce ubijamy biała z 1 łyżką cukru i szczypta soli, a w drugiej ucieramy żółtka z 2 łyżkami cukru. Do puszystych żółtek, po jednej łyżce dodajemy zimny mascarpone i dodajemy nasionka z wanilii. Delikatnymi ruchami łączymy pianę z białek z masą. Odkładam do schłodzenia. 3. PIANKOWY KREM AMARETTO: żelatynę zalewam likier Amaretto i pozostawiam do napęcznienia. Potem rozpuszczam w kąpieli wodnej, bądź w mikrofalówce. Zimną kremówkę ubijam lekko z cukrem pudrem. Gdy osiągniemy konsystencję półpłynną (konsystencję gęstszego ciasta naleśnikowego) dodajemy 3 łyżki ubitej śmietany do żelatyny aby obniżyć jej temperaturę. Wlewam żelatynę do śmietany i jeszcze lekko ją ubijam. Może zdążyć się tak, że pozostaną w kremie grudki żelatyny. Należy wtedy przecedzić krem przez sitko. Pozostawiam w chłodnym miejscu do stężenia, a następnie przekładam do rękawa cukierniczego z okrągłą tylką. 4. NASĄCZ DO BISZKOPTÓW: kawę rozpuszczalną zalewam gorącą wodą, mieszam do rozpuszczenia. Do chłodnej kawy dodaję likier i mieszam.