Kasia Pi

Kasia Pi

Starszy Kucharz
[Przepisów: 6]

Książka Kucharska: Kuchnia śródziemnomorska z produktami Hortex

Mrożone tiramisimi z wiśniami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Bajkowo słodkie,z egzotyczną nutą. Nietuzinkowo podane, lodowe tiramisimi... hmm pycha! Namiastka Włoch w porcji pysznego deseru. Orzeźwiający, kremowy z kwaśną nuta wiśni Hortexu.

Mrożone tiramisimi z wiśniami

Składniki:

Mrożone tiramisimi z wiśniami

 

 

  • · 2 szklanki mrożonej wiśni HORTEX
  • · 2 łyżki cukru
  • · 1 łyżka skrobi kukurydzianej
  • · 2 łyżki soku z cytryny
  • · 2 łyżki likieru Amaretto

 

  • Krem tiramisu:

 

  • · 250g zimnego mascarpone
  • · 2 jajka
  • · Szczypta soli
  • · 3 łyżki cukru
  • · Nasionka z ½ laski wanilii

 

  • Piankowy krem amaretto:

 

  • · 250g zimnej śmietanki 30% UHT
  • · 1 płaska łyżeczka żelatyny
  • · 3 łyżki likieru Amaretto
  • · 1 łyżka cukru pudru

 

  • Nasącz do biszkoptów:

 

  • · 1 czubata łyżka kawy rozpuszczalnej
  • · ¾ szklanki gorącej wody
  • · 2 łyżki likieru Amaretto

 

  • Dodatkowo:
  • 24 podłużne biszkopty Lady FINGERS
  • 2 łyżki gorzkiego kakao
  • Kilka listków mięty
  • Kilka wisienek
  • Olej rzepakowy do smażenia.

Sposób przygotowania:

Mrożone tiramisimi z wiśniami
Sposób przygotowania: 1. WIŚNIE AMARETTO W ŻELU: na rozgrzaną patelnię wrzucamy wiśnie cukier i sok z cytryny i chwilkę gotujemy. Gdy wiśnie oddadzą swój sok, zagęszczamy skrobią kukurydzianą rozprowadzona w 2 łyżkach zimnej wody i mieszamy do zgęstnienia. Wyłączamy gaz i dodajemy likier Amaretto, mieszamy i pozostawiamy do ostygnięcia. 2. KREM TIRAMISU: Biała oddzielamy od żółtek. W osobnej misce ubijamy biała z 1 łyżką cukru i szczypta soli, a w drugiej ucieramy żółtka z 2 łyżkami cukru. Do puszystych żółtek, po jednej łyżce dodajemy zimny mascarpone i dodajemy nasionka z wanilii. Delikatnymi ruchami łączymy pianę z białek z masą. Odkładam do schłodzenia. 3. PIANKOWY KREM AMARETTO: żelatynę zalewam likier Amaretto i pozostawiam do napęcznienia. Potem rozpuszczam w kąpieli wodnej, bądź w mikrofalówce. Zimną kremówkę ubijam lekko z cukrem pudrem. Gdy osiągniemy konsystencję półpłynną (konsystencję gęstszego ciasta naleśnikowego) dodajemy 3 łyżki ubitej śmietany do żelatyny aby obniżyć jej temperaturę. Wlewam żelatynę do śmietany i jeszcze lekko ją ubijam. Może zdążyć się tak, że pozostaną w kremie grudki żelatyny. Należy wtedy przecedzić krem przez sitko. Pozostawiam w chłodnym miejscu do stężenia, a następnie przekładam do rękawa cukierniczego z okrągłą tylką. 4. NASĄCZ DO BISZKOPTÓW: kawę rozpuszczalną zalewam gorącą wodą, mieszam do rozpuszczenia. Do chłodnej kawy dodaję likier i mieszam.