betty

betty

Kucharz
[Przepisów: 9]

ciasto przekładane(tortowe)

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

smaczne ciacho polecam je serdecznie na imieniny:) można zrobić biszkopt w tortownicy

ciasto przekładane(tortowe)

Składniki:

ciasto przekładane(tortowe)

 

  • NA CIASTO:
  • 1,5szkl.mąki
  • 8łyżek oleju
  • 8łyżek wody
  • 4jajka
  • 1szkl.cukru
  • 2łyżeczki proszku do pieczenia

 

  • Masa
  • 2szkl.mleka
  • 1/4szkl.kaszy manny
  • 1kostka margaryny"Kasi"
  • zapach rumowy

 

  • polewa
  • 0,5 kostki margaryny
  • 3łyżki kakao
  • 3 łyżki wody
  • 5łyżek cukru

Sposób przygotowania:

ciasto przekładane(tortowe)
wykonanie
CIASTO:
ŻÓŁTKA UTRZEĆ Z CUKREM.póżniej z wodą i resztą składników.białka ubić na sztywno, dodać delikatnie do ciasta.ciasto piec około 30-40min

Masa:
mannę ugotować na mleku,ostudzić.margarynę utrzeć z cukrem, dodać wystudzoną mannę oraz olejek rumowy(można migdałowy)
Ucierać na gładką masę.wstawić na 10 min do lodówki.

Polewa:
wszystkie składniki zagotować ze sobą, ucierać,żeby nie powstały grudki.gotować,aż zgęstnieje

Ciasto rozkroić na pół,przełożyć masą,przykryć drugą częścią ciasta.polać polewą, można posypać wiórkami kokosowymi.
smacznego:)

Tagi:

ciasto