Reniz

Reniz

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 3217]

Ciasto ptysiowe z serkiem mascarpone

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Ciasto z kremem z serka mascarpone jest delikatne i lekkie.

Ciasto ptysiowe z serkiem mascarpone

Składniki:

Ciasto ptysiowe z serkiem mascarpone

 

  • 1 szkl wody
  • 15 dag masła
  • 5 jajek
  • 1 szkl mąki tortowej
  • sól
  • 40 dag serka mascarpone
  • 2/3 szkl śmietany kremówki 30%
  • 5 łyżek cukru pudru
  • 1/2 łyżeczki aromatu waniliowego

 

 

Sposób przygotowania:

Ciasto ptysiowe z serkiem mascarpone
Wodę z masłem zagotować, energicznie mieszając wsypać mąkę i gotować około 3 minuty, zdjąć z ognia, ostudzić. Do przestudzonego ciasta miksując stopniowo dodawać po 1 jajku i szczyptę soli. Ciasto wyłożyć na 2 wyłożone pergaminem blaszki, włożyć do nagrzanego piekarnika. Piec w temp 180 stopni około 30 minut. Serek mascarpone wymieszać z cukrem pudrem i aromatem. Śmietanę ubić na puszysty krem, połączyć z serkiem, wymieszać. Krem wyłożyć na zimne upieczone ciasto, przykryć drugim blatem, posypać cukrem pudrem.