kontakt1982

kontakt1982

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 262]

Ciasto rumowe z budyniem i rodzynkami

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Smakołyk dla wyjątkowo lubianych gości

Ciasto rumowe z budyniem i rodzynkami

Składniki:

Ciasto rumowe z budyniem i rodzynkami

 

  • Na ciasto:
  • 200 g rodzynek
  • 5 łyżek dobrej zaparzonej kawy
  • 150 g miękkiego masła
  • 150 g cukru
  • 6 jaj
  • 275 g mąki
  • 1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 łyżki mleka
  • 100 ml rumu
  • Na masę i dekorację
  • 400 ml mleka
  • torebka budyniu waniliowego
  • 2 łyżki cukru
  • opakowanie cukru waniliowego
  • 150 g białej czekolady
  • 100 g masła
  • kakao w proszku

 

Sposób przygotowania:

Ciasto rumowe z budyniem i rodzynkami
Rodzynki wsyp do miski,zalej kawą i odstaw na 30 minut.Piekarnik rozgrzej do 180 stopni.Przygotuj prostokątną blachę do pieczenia.

Masło utrzyj z cukrem na puszystą masę.Kolejno dodawaj jajka,każde dokładnie utrzyj.Mąkę wymieszaj z proszkiem do pieczenia i na zamianę z mlekiem porcjami dodawaj do masy,wymieszaj.Na koniec dodaj do ciasta rodzynki razem z kawą,wymieszaj całość.Ciasto przełóż na blachę,wygładź wierz.Włóż do piekarnika i piecz ok 25 min.

Wyjmij gotowe ciasto z pieca,przestudź na blasze.Skrop rumem i odstaw na 30 min.

6 łyżek mleka wymieszaj z budyniem,cukrem i cukrem waniliowym,resztę mleka zagotuj.Stale mieszając wlej budyń ,zamieszaj a gdy zgęstnieje zdejmij z ognia.

Czekoladę połam na małe kawałki,włóż do metalowej miski i rozpuść na parze.Masło roztop w mikrofalówce lub w rondlu.Płynne masło i czekoladę dodaj do budyniu,wymieszaj.Tak przygotowaną masą posmaruj ciasto,widelcem zrób na masie fale.Placek wstaw do lodówki na ok. 20 min aby masa zastygła.Przed podaniem posyp kakao.