Sposób przygotowania:
Ciasto rumowe z budyniem i rodzynkami
Rodzynki wsyp do miski,zalej kawą i odstaw na 30 minut.Piekarnik rozgrzej do 180 stopni.Przygotuj prostokątną blachę do pieczenia.
Masło utrzyj z cukrem na puszystą masę.Kolejno dodawaj jajka,każde dokładnie utrzyj.Mąkę wymieszaj z proszkiem do pieczenia i na zamianę z mlekiem porcjami dodawaj do masy,wymieszaj.Na koniec dodaj do ciasta rodzynki razem z kawą,wymieszaj całość.Ciasto przełóż na blachę,wygładź wierz.Włóż do piekarnika i piecz ok 25 min.
Wyjmij gotowe ciasto z pieca,przestudź na blasze.Skrop rumem i odstaw na 30 min.
6 łyżek mleka wymieszaj z budyniem,cukrem i cukrem waniliowym,resztę mleka zagotuj.Stale mieszając wlej budyń ,zamieszaj a gdy zgęstnieje zdejmij z ognia.
Czekoladę połam na małe kawałki,włóż do metalowej miski i rozpuść na parze.Masło roztop w mikrofalówce lub w rondlu.Płynne masło i czekoladę dodaj do budyniu,wymieszaj.Tak przygotowaną masą posmaruj ciasto,widelcem zrób na masie fale.Placek wstaw do lodówki na ok. 20 min aby masa zastygła.Przed podaniem posyp kakao.
Masło utrzyj z cukrem na puszystą masę.Kolejno dodawaj jajka,każde dokładnie utrzyj.Mąkę wymieszaj z proszkiem do pieczenia i na zamianę z mlekiem porcjami dodawaj do masy,wymieszaj.Na koniec dodaj do ciasta rodzynki razem z kawą,wymieszaj całość.Ciasto przełóż na blachę,wygładź wierz.Włóż do piekarnika i piecz ok 25 min.
Wyjmij gotowe ciasto z pieca,przestudź na blasze.Skrop rumem i odstaw na 30 min.
6 łyżek mleka wymieszaj z budyniem,cukrem i cukrem waniliowym,resztę mleka zagotuj.Stale mieszając wlej budyń ,zamieszaj a gdy zgęstnieje zdejmij z ognia.
Czekoladę połam na małe kawałki,włóż do metalowej miski i rozpuść na parze.Masło roztop w mikrofalówce lub w rondlu.Płynne masło i czekoladę dodaj do budyniu,wymieszaj.Tak przygotowaną masą posmaruj ciasto,widelcem zrób na masie fale.Placek wstaw do lodówki na ok. 20 min aby masa zastygła.Przed podaniem posyp kakao.
bernika