motorek70

motorek70

Złoty Ekspert
[Przepisów: 884]

Ciasto rumowo-orzechowe

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 2

Ciasto jest smaczne do porannej kawki

Ciasto rumowo-orzechowe

Składniki:

Ciasto rumowo-orzechowe

 

  • 60 dkg mąki
  • 25 dkg cukru pudru
  • 25 dkg masła
  • 8 jajek
  • 8 łyżek rumu
  • 3 łyżki posiekanych orzechów
  • 1 cukier waniliowy
  • 1/2 paczki proszku do pieczenia

Sposób przygotowania:

Ciasto rumowo-orzechowe
Oddzielić żółtka od białek. Białka ubić na sztywną pianę i odstawić. Miękkie masło utrzeć z cukrem pudrem, następnie ucierając dodawać po jednym żółtku, rum, cukier waniliowy, mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i posiekanymi orzechami. A na koniec dodać pianę z białek i dokładnie wymieszać. Do wysmarowanej blaszki przełożyć ciasto i piec w nagrzanym piekarniku w temp. 180 stopni ok. 50 min.

Tagi:

jajko jajka