Sposób przygotowania:
Ciasto SalcesonUbijanie
Jabłka obieram, usuwam gniazda nasienne i kroję w kostkę. Jajka razem z cukrem ubijam na puszystą masę.
Nie przerywając ubijania naprzemiennie dodaję olej oraz mąkę wymieszaną z sodą, proszkiem do pieczenia, cynamonem oraz kakao.
Dodanie jabłek do ciasta
Na końcu do masy dodaję jabłka. Delikatnie mieszam ciasto łyżką.
Wyłożenie ciasta na blaszkę
Przygotowane ciasto przekładam do wysmarowanej tłuszczem i wysypanej bułką tartą tortownicy o średnicy 24 cm. Wyrównuję. Ciasto piekę około 40 minut w temperaturze 180 stopni.
Czekoladę łamię na kostki i rozpuszczam nad kąpielą wodną. Dodaję mleko. Dokładnie mieszam, aby masa była jednolita. Przygotowaną polewą polewam wierzch ciasta. Gotowe ciasto posypuję kakaową posypką.