Henia

Henia

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 281]

Ciasto salceson

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: trudne
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 8

skomplikowane, ale warte zachodu ciasto

Ciasto salceson

Składniki:

Ciasto salceson

 

  • Ciasto I - kruszonka
  • Ciasto II - 4 jajka, 1 szkl. kwaśnej śmietany, 4 łyżki dżemu,
  • 4 łyżki kakao, 2 łyżeczki sody
  • Ciasto III - 5 jajek, 5 łyżek cukru,5 łyżek mąki

 

  • Krem: 1 kostka masła
  • 15 dag cukru
  • 1 budyń śmietankowy
  • 0,5 l. mleka

 

  • 2 żółte galaretki

 

 

 

Sposób przygotowania:

Ciasto salceson
Ciasto I:
W małym rondelku podgrzewamy margarynę i cukier. Kiedy cukier się rozpuści, dodajemy mąkę. Robimy kruszonkę.

Ciasto II:
Ubić całe jajka, dodać pozostałe składniki i utrzeć ciasto. Dodać kruszonkę. Wymieszać . Wylać na dużą blachę Upiec ciasto w temp. 180*C. do chwili kiedy będzie odchodziło od brzegów formy.

Ciasto III:
Białka ubijamy na sztywną pianę. Nadal ubijając dodajemy po 1 łyżce cukru i 1 żółtku. Gdy masa zgęstnieje dodajemy po 1 łyżce mąki. Biszkopt upiec w temp. 180 -190*C.

Galaretki rozpuścić w 3/4 l. wody.

Krem:
Ugotować budyń z cukrem.Wystudzić. Masło utrzeć na puch, dodawać po 1 łyżce budyniu.

Ciemne ciasto z kruszonką przekroić na 2 blaty. Na pierwszy blat wyłożyć 1/2 masy, przykryć drugim, wyłożyć resztę masy, na wierzch wyłożyć biały biszkopt, w którym trzeba wyciąć kieliszkiem otwory. W te otwory wlewamy tężejącą galaretkę. Gdy zastygnie polać polewą.