Sposób przygotowania:
Ciasto salceson
Ciasto I:
W małym rondelku podgrzewamy margarynę i cukier. Kiedy cukier się rozpuści, dodajemy mąkę. Robimy kruszonkę.
Ciasto II:
Ubić całe jajka, dodać pozostałe składniki i utrzeć ciasto. Dodać kruszonkę. Wymieszać . Wylać na dużą blachę Upiec ciasto w temp. 180*C. do chwili kiedy będzie odchodziło od brzegów formy.
Ciasto III:
Białka ubijamy na sztywną pianę. Nadal ubijając dodajemy po 1 łyżce cukru i 1 żółtku. Gdy masa zgęstnieje dodajemy po 1 łyżce mąki. Biszkopt upiec w temp. 180 -190*C.
Galaretki rozpuścić w 3/4 l. wody.
Krem:
Ugotować budyń z cukrem.Wystudzić. Masło utrzeć na puch, dodawać po 1 łyżce budyniu.
Ciemne ciasto z kruszonką przekroić na 2 blaty. Na pierwszy blat wyłożyć 1/2 masy, przykryć drugim, wyłożyć resztę masy, na wierzch wyłożyć biały biszkopt, w którym trzeba wyciąć kieliszkiem otwory. W te otwory wlewamy tężejącą galaretkę. Gdy zastygnie polać polewą.
W małym rondelku podgrzewamy margarynę i cukier. Kiedy cukier się rozpuści, dodajemy mąkę. Robimy kruszonkę.
Ciasto II:
Ubić całe jajka, dodać pozostałe składniki i utrzeć ciasto. Dodać kruszonkę. Wymieszać . Wylać na dużą blachę Upiec ciasto w temp. 180*C. do chwili kiedy będzie odchodziło od brzegów formy.
Ciasto III:
Białka ubijamy na sztywną pianę. Nadal ubijając dodajemy po 1 łyżce cukru i 1 żółtku. Gdy masa zgęstnieje dodajemy po 1 łyżce mąki. Biszkopt upiec w temp. 180 -190*C.
Galaretki rozpuścić w 3/4 l. wody.
Krem:
Ugotować budyń z cukrem.Wystudzić. Masło utrzeć na puch, dodawać po 1 łyżce budyniu.
Ciemne ciasto z kruszonką przekroić na 2 blaty. Na pierwszy blat wyłożyć 1/2 masy, przykryć drugim, wyłożyć resztę masy, na wierzch wyłożyć biały biszkopt, w którym trzeba wyciąć kieliszkiem otwory. W te otwory wlewamy tężejącą galaretkę. Gdy zastygnie polać polewą.
msewka