Sposób przygotowania:
Ciasto sezamowe
Z podanych składników szybko zagnieść ciasto, zawinąć je w folię i włożyć do lodówki na 2 godziny. Po tym czasie ciasto podzielić na 4 części, rozwałkować i upiec w średniej wielkości formie 4 kruche placki.
Puszkę słodzonego mleka skondensowanego włożyć do garnka z wodą, gotować na małym ogniu około 2 godzin, w razie potrzeby dolać odparowaną wodę.
Masa sezamowa: na margarynie na bardzo małym ogniu podsmażyć sezam z cukrem, uważając by nie zbrązowiał (bo będzie miał gorzki smak). Masę sezamową cały czas mieszać w trakcie smażenia.
Pierwszy upieczony i wystudzony kruchy placek posmarować z wierzchu gotowanym mlekiem skondensowanym, posypać odrobiną sezamu. Kolejne placki smarować gotowanym mlekiem z obu stron, rozprowadzić masę sezamową. Wierzchni placek posmarować najgrubszą warstwą gotowanego mleka i rozprowadzić większą ilość masy sezamowej, ugniatać masę łyżką.
Ciasto zapakować szczelnie w folię spożywczą, odstawić najlepiej do następnego dnia.
Puszkę słodzonego mleka skondensowanego włożyć do garnka z wodą, gotować na małym ogniu około 2 godzin, w razie potrzeby dolać odparowaną wodę.
Masa sezamowa: na margarynie na bardzo małym ogniu podsmażyć sezam z cukrem, uważając by nie zbrązowiał (bo będzie miał gorzki smak). Masę sezamową cały czas mieszać w trakcie smażenia.
Pierwszy upieczony i wystudzony kruchy placek posmarować z wierzchu gotowanym mlekiem skondensowanym, posypać odrobiną sezamu. Kolejne placki smarować gotowanym mlekiem z obu stron, rozprowadzić masę sezamową. Wierzchni placek posmarować najgrubszą warstwą gotowanego mleka i rozprowadzić większą ilość masy sezamowej, ugniatać masę łyżką.
Ciasto zapakować szczelnie w folię spożywczą, odstawić najlepiej do następnego dnia.