Ciasto sezamowe

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Z podanych składników szybko zagnieść ciasto, zawinąć je w folię i włożyć do lodówki na 2 godziny. Po tym czasie ciasto podzielić

Ciasto sezamowe

Składniki:

Ciasto sezamowe

 

  • Ciasto:
  • 60 dag mąki,
  • 25 dag margaryny,
  • 2 żółtka,
  • 2 łyżki kwaśnej śmietany,
  • ½ szklanki cukru,
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia.
  • Masa sezamowa:
  • 10-15 dag sezamu,
  • 1/3 szklanki cukru,
  • 10 dag margaryny.
  • 1 puszka słodzonego mleka skondensowanego.

Sposób przygotowania:

Ciasto sezamowe
Z podanych składników szybko zagnieść ciasto, zawinąć je w folię i włożyć do lodówki na 2 godziny. Po tym czasie ciasto podzielić na 4 części, rozwałkować i upiec w średniej wielkości formie 4 kruche placki.

Puszkę słodzonego mleka skondensowanego włożyć do garnka z wodą, gotować na małym ogniu około 2 godzin, w razie potrzeby dolać odparowaną wodę.

Masa sezamowa: na margarynie na bardzo małym ogniu podsmażyć sezam z cukrem, uważając by nie zbrązowiał (bo będzie miał gorzki smak). Masę sezamową cały czas mieszać w trakcie smażenia.

Pierwszy upieczony i wystudzony kruchy placek posmarować z wierzchu gotowanym mlekiem skondensowanym, posypać odrobiną sezamu. Kolejne placki smarować gotowanym mlekiem z obu stron, rozprowadzić masę sezamową. Wierzchni placek posmarować najgrubszą warstwą gotowanego mleka i rozprowadzić większą ilość masy sezamowej, ugniatać masę łyżką.

Ciasto zapakować szczelnie w folię spożywczą, odstawić najlepiej do następnego dnia.

Tagi:

ciasto