Ciasto skandynawskie

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Ciasto jest banalnie proste.

Ciasto skandynawskie

Składniki:

Ciasto skandynawskie

 

  • 1 i 1/4 szklanka mąki
  • 1 szklanka cukru
  • 3 jajka
  • 3/4 szklanki oleju
  • 2 łyżeczki cynamonu
  • łyżka gałki muszkatołowej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 szklanki drobno startej marchewki
  • 1/2 szklanki rodzynek
  • masło i bułka tarta do formy
  • cukier puder do dekoracji

Sposób przygotowania:

Ciasto skandynawskie
1, Mąkę mieszamy z cynamonem, proszkiem do pieczenia i gałką muszkatołową. Dodajemy marchewkę, cukier, olej, rozkłócone jajka i rodzynki. Mieszamy 2. Ciasto wlewamy do tortownicy z kominem średnica 24cm natłuszczonej masłem i obsypanej tartą bułką. Pieczemy w przybliżeniu godzinę w temperaturze 200 stopni. Posypujemy cukrem pudrem jako dekoracje.

Tagi:

jajko tarta jajka