Sposób przygotowania:
Ciasto skubaniec
Białka oddziel od żółtek. Mąkę przesiej i wymieszaj z proszkiem do pieczenia. Wysyp na stolnicę lub do miski. Na środku zrób dołek, wlej żółtka, dodaj cukier puder oraz miękką margarynę/masło. Wszystkie zagnieć na gładkie ciasto i podziel na 3 równe części. Jedną z nich bardzo dokładnie połącz z łyżką kakao i wszystkie włóż na 30 minut do zamrażalnika.
W tym czasie umyj śliwki, pozbaw ich pestek na pokrój na mniejsze cząstki.
Małą kwadratową blaszkę wyłóż pergaminem. Do tak wyłożonej foremki zetrzyj na tarce o grubych oczkach jasne ciasto, wyłóż powidła śliwkowe i rozłóż w miarę równomiernie owoce. Przykryj to ciastem kakaowym również startym na tarce o grubych oczkach.
Białka ubij na sztywną pianę ze szklanką cukru, wyłóż na ciasto kakaowe i na samym wierzchu zetrzyj ostatnią ( białą ) część ciasta.
Skubańca piecz około 40 minut do suchego patyczka ( aż piana na wierzchu zrumieni się na złoty kolor ).
W tym czasie umyj śliwki, pozbaw ich pestek na pokrój na mniejsze cząstki.
Małą kwadratową blaszkę wyłóż pergaminem. Do tak wyłożonej foremki zetrzyj na tarce o grubych oczkach jasne ciasto, wyłóż powidła śliwkowe i rozłóż w miarę równomiernie owoce. Przykryj to ciastem kakaowym również startym na tarce o grubych oczkach.
Białka ubij na sztywną pianę ze szklanką cukru, wyłóż na ciasto kakaowe i na samym wierzchu zetrzyj ostatnią ( białą ) część ciasta.
Skubańca piecz około 40 minut do suchego patyczka ( aż piana na wierzchu zrumieni się na złoty kolor ).