anullka7

anullka7

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 514]

Ciasto ślimaczek

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 6

Ciasto wychodzi duże i wysoki,jest bardzo smaczne ,polecam:)

Ciasto ślimaczek

Składniki:

Ciasto ślimaczek

 

  • ciasto ciemne:
  • 9 jajek
  • 3/4 szklanki mąki
  • 3/4 szklanki mąki ziemniaczanej
  • 3/4szkalnki cukru
  • 3 czubate łyżeczki ciemnego kakao
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 cukier waniliowy
  • ciasto jasne:
  • 3 jajka
  • 1/2 szklanki cukru
  • 2 czubate łyżki mąki
  • 2 czubate łyżki mąki ziemniaczanej
  • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
  • mały cukier waniliowy
  • krem:
  • 375 gram
  • margaryny Kasi
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 2 serki waniliowe homogenizowane 400 gram(2x200gram)
  • dodatkowo:
  • 1 słoik dżemu smak
  • dowolny(ja dałam śliwkowy)
  • 3 galaretki cytrynowe lub agrestowe
  • poncz:
  • woda ostudzona przegotowana
  • cukier
  • sok z cytryny
  • ewentualnie 2 łyżki alkoholu

Sposób przygotowania:

Ciasto ślimaczek
Ciasto ciemne: Białka oddzielić od żółtek,ubić na sztywno z odrobiną soli,dodać cukier i dalej ubijać.Gdy białka będą sztywne dodawać po jednym żółtku,cały czas ubijać, pod koniec dodać wymieszane obydwie mąki i proszek do pieczenia i kakao ,delikatnie wymieszać. Blaszkę o wymiarach 25x40cm wysmarować tłuszczem i wyłożyć papierem do pieczenia,piec około 50 min 180st. ciasto jasne: Białka oddzielić od żółtek,ubić sztywną pianę ,z odrobiną soli. Dodać cukier,cukier waniliowy i dalej ubijać,następnie po jednym żółtku. Na końcu dodać obydwie mąki ,wymieszane z proszkiem do pieczenia,delikatnie wymieszać . Główną blachę, którą wkładamy do pieca,wyłożyć papierem do pieczenia,wylać biszkopt. Piec w 160-170ºC około 15-20 min. Upieczony biszkopt, wyłożyć na ściereczkę,papierem do gory,delikatnie ściągnąć. Zwinąć roladę razem ze ścierką(tak żeby była cienka i długa),pozostawić do wystygnięcia. krem: Margarynę Kasię utrzeć z cukrem puderem do białości,pod koniec dodawać po jednej łyżce serka waniliowego(wszystkie składniki powinny być z lodówki)trochę kremu zostawić do rolady. Ciemne ciasto,przekroić na pół,nasączyć ponczem,posmarować lekko dżemem,,na to rozsmarować krem,przykryć drugim ciastem. Roladę lekko rozwinąć, pomazać dżemem i resztą kremu,pokroić w cienkie kawałki,ułożyć na cieście. Galaretki rozpuścić w 5 szklankach wrzącej wody,wystudzić,jak będzie tężeć, zalać ciasto łyżką,odstawić do lodówki aż dobrze zastygnie. Smacznego.