Sposób przygotowania:
Ciasto ślimaczek
Ciasto ciemne: Białka oddzielić od żółtek,ubić na sztywno z odrobiną soli,dodać cukier i dalej ubijać.Gdy białka będą sztywne dodawać po jednym żółtku,cały czas ubijać, pod koniec dodać wymieszane obydwie mąki i proszek do pieczenia i kakao ,delikatnie wymieszać. Blaszkę o wymiarach 25x40cm wysmarować tłuszczem i wyłożyć papierem do pieczenia,piec około 50 min 180st. ciasto jasne: Białka oddzielić od żółtek,ubić sztywną pianę ,z odrobiną soli. Dodać cukier,cukier waniliowy i dalej ubijać,następnie po jednym żółtku. Na końcu dodać obydwie mąki ,wymieszane z proszkiem do pieczenia,delikatnie wymieszać . Główną blachę, którą wkładamy do pieca,wyłożyć papierem do pieczenia,wylać biszkopt. Piec w 160-170ºC około 15-20 min. Upieczony biszkopt, wyłożyć na ściereczkę,papierem do gory,delikatnie ściągnąć. Zwinąć roladę razem ze ścierką(tak żeby była cienka i długa),pozostawić do wystygnięcia. krem: Margarynę Kasię utrzeć z cukrem puderem do białości,pod koniec dodawać po jednej łyżce serka waniliowego(wszystkie składniki powinny być z lodówki)trochę kremu zostawić do rolady. Ciemne ciasto,przekroić na pół,nasączyć ponczem,posmarować lekko dżemem,,na to rozsmarować krem,przykryć drugim ciastem. Roladę lekko rozwinąć, pomazać dżemem i resztą kremu,pokroić w cienkie kawałki,ułożyć na cieście. Galaretki rozpuścić w 5 szklankach wrzącej wody,wystudzić,jak będzie tężeć, zalać ciasto łyżką,odstawić do lodówki aż dobrze zastygnie. Smacznego.