ziutula

ziutula

Złoty Ekspert
[Przepisów: 540]

Drożdżowe ciasto śliwkowe z kruszonką cynamonową

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Drożdżowe ciasto jest bardzo smaczne, zdrowe i smakuje wyśmienicie, nam najlepiej smakuje na drugi dzień po upieczeniu.

Drożdżowe ciasto śliwkowe z kruszonką cynamonową Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Drożdżowe ciasto śliwkowe z kruszonką cynamonową

 

Sposób przygotowania:

Drożdżowe ciasto śliwkowe z kruszonką cynamonową

ETAP 1:

Drożdżowe ciasto śliwkowe z kruszonką cynamonową
Jajka ubite mikserem daja drożdżówce lekkości.

Do misy robota wkruszyć drożdże, wymieszać z łyżką cukru, mąki, 1/2 szklanki mleka i odstawić na 15 minut w ciepłe miejsce.

Osobno ubić mikserem do białości jajka, resztę cukru.

ETAP 2:

Drożdżowe ciasto śliwkowe z kruszonką cynamonową
Ciasto w robocie zaoszczędza nam czasu w kuchni.

Do zaczynu dodać ubite jajka, wsypać przesianą mąkę, sól, wlać resztę letniego mleka i hakiem robota wyrabiać ciasto z 3 minuty, wlać letnie masło i dalej wyrabiać z 8 minut.

ETAP 3:

Drożdżowe ciasto śliwkowe z kruszonką cynamonową
Ciasto drożdżowe nie lubi przeciągów i chłodu.

Wyrobione ciasto na wierzchu posypać ciut mąką, nakryć misę talerzem i odstawić na godzinę do wyrośnięcia.

ETAP 4:

Drożdżowe ciasto śliwkowe z kruszonką cynamonową

Wyrośnięte ciasto ręką parę razy wyrobić aby odgazować z powietrza.

ETAP 5:

Drożdżowe ciasto śliwkowe z kruszonką cynamonową

Forma 30x25 z papierem do pieczenia, forma silikonowa 20 cm (dla męża do pracy), ciasto przełożyć do form, na wierzch powtykać śliwki, zostawić na 10 minut.

ETAP 6:

Drożdżowe ciasto śliwkowe z kruszonką cynamonową

Składniki na kruszonkę w misce mikserem spiralami utrzeć.

ETAP 7:

Drożdżowe ciasto śliwkowe z kruszonką cynamonową

Ciasto posypać kruszonką

ETAP 8:

Drożdżowe ciasto śliwkowe z kruszonką cynamonową

Piekarnik nagrzany na 180C, grzanie góra/dół, ciasta piec około 50 minut, do suchego patyczka, w formach ciasto dobrze wystudzić.