Sposób przygotowania:
Drożdżowe ciasto śliwkowe z kruszonką cynamonowąETAP 1:
Do misy robota wkruszyć drożdże, wymieszać z łyżką cukru, mąki, 1/2 szklanki mleka i odstawić na 15 minut w ciepłe miejsce.
Osobno ubić mikserem do białości jajka, resztę cukru.
ETAP 2:
Do zaczynu dodać ubite jajka, wsypać przesianą mąkę, sól, wlać resztę letniego mleka i hakiem robota wyrabiać ciasto z 3 minuty, wlać letnie masło i dalej wyrabiać z 8 minut.
ETAP 3:
Wyrobione ciasto na wierzchu posypać ciut mąką, nakryć misę talerzem i odstawić na godzinę do wyrośnięcia.
ETAP 4:
Wyrośnięte ciasto ręką parę razy wyrobić aby odgazować z powietrza.
ETAP 5:
Forma 30x25 z papierem do pieczenia, forma silikonowa 20 cm (dla męża do pracy), ciasto przełożyć do form, na wierzch powtykać śliwki, zostawić na 10 minut.
ETAP 6:
Składniki na kruszonkę w misce mikserem spiralami utrzeć.
ETAP 7:
Ciasto posypać kruszonką
ETAP 8:
Piekarnik nagrzany na 180C, grzanie góra/dół, ciasta piec około 50 minut, do suchego patyczka, w formach ciasto dobrze wystudzić.