Sposób przygotowania:
Ciasto Smerfetka
Przygotowujemy biszkopt. Białka ubijamy na sztywno. Następnie naprzemiennie dodajemy żołtka oraz cukier. Nadal ubijając wlewamy olej i wsypujemy mąkę. Na końcu dodajemy proszek i ocet. Mieszamy. Ciasto wylewamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy około 35-40 minut w temp. 180 stopni. Po przestudzeniu zdejmujemy papier. Jedną z galaretek rozpuszczamy z łyżeczką żelatyny w 1,5 szkl wrzątku. Lekko przestudzoną wylewamy na wyłożone folią spożywczą płaskie naczynie. Odstawiamy do stężenia. Kolejne dwie galaretki oraz łyżeczkę żelatyny rozpuszczamy w 1/2 litra wrzącej wody. Odstawiamy do przestudzenia. Zimne mleko miksujemy ze śnieżką. Wlewamy tężejące galaretki. Szybko miksujemy. Dodajemy do masy pokrojoną w kostkę galaretkę (tą która tężała na płaskim naczyniu). Delikatnie mieszamy. Masę wylewamy na upieczony biszkopt. Wyrównujemy. Ostatnią galaretkę rozpuszczamy z żelatyną w 2 szkl wrzątku, studzimy. Tężejącą galaretkę wylewamy na wierzch ciasta. Odstawiamy do stwardnięcia.
kurka79
Katarzyna J.