Madija

Madija

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 801]

Książka Kucharska: Torty i ciasta tortowe Madiji

Smerfne ciasto

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 5

Idealne dla dzieci, kojarzące się z ulubiona dobranocką

Smerfne ciasto

Składniki:

Smerfne ciasto

 

  • 4 jajka
  • 4-5 łyżek cukru
  • 5-6 łyżek maki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • grubszy, aby go przeciąć, stosujemy proporcje ile jajek tyle lyzek cukru i maki lub troszkę więcej
  • 200 ml mleka skondensowanego
  • 3 łyzki cukru
  • 1 galaretka szafirowa
  • 1 galaretka niebieska
  • 1-1,5 szklanki jagód

 

Sposób przygotowania:

Smerfne ciasto
Białka ubic na sztywno. Dodać cukier i żółtka i zmiksować. Dodać przesitowaną mąkę z proszkiem. Delikatnie wymieszać. Piec 20 minut w temp. 170 stopni w keksówce. Przygotowac galaretki- szafirową z 1 szklance wody, niebieską wg przepisu na opakowaniu. Mleko ubic z cukrem az zgęstnieje. Dodać zimną szafirowa galaretkę i dokładnie zmiksować. Wlac na biszkopt. Rozsypać jagody i zalac niebieska galaretkę. Wstawic do lodówki do stężenia.