Mniam1

Mniam1

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 871]

Książka Kucharska: Najlepsze przepisy na dania z jagodami

Smerfny torcik serowy z jagodami

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: trudne
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 12

Jagodowy kolor ciasta z masą z serków homogenizowanych nie tylko ładnie wygląda, ale świetnie smakuje.

Smerfny torcik serowy z jagodami Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Smerfny torcik serowy z jagodami

 

  • CIASTO:
  • 4 jajka
  • 1 szklanka cukru
  • 1/2 szklanki mleka
  • 1/4 szklanki oleju
  • 2 szklanki mąki
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 100ml jagód zmiksowanych

 

  • MASA SEROWA:
  • 1 szklanka śmietanki 30%
  • 500 g serka homogenizowanego (Danio)
  • 1 galaretka cytrynowa
  • 1 łyżeczka żelatyny
  • 1/2 szklanki wrzątku

 

Sposób przygotowania:

Smerfny torcik serowy z jagodami
CIASTO: Oddzielić białka od żółtek. Białka ubić na sztywną pianę. Cały czas miksując dodawać partiami cukier, żółtka. Następnie powoli zmiksowane jagody, mleko i olej. Na końcu na najniższych obrotach miksera wsypać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Wlać ciasto do okrągłej foremki (średnica 25cm) i piec w 180 stopniach przez ok 40minut. MASA:Galaretkę i żelatynę rozpuścić w we wrzącej wodzie i wystudzić. Schłodzoną śmietanę ubić i dodawać po trochę serek homogenizowany. Wlać galaretkę. Wystudzony placek przekroić na 3 części i przekładać jak tylko masa zacznie tężeć. Każdy placek posmarować odrobiną masy, wyłożyć jagody i na to masa. Wstawić do lodówki. Smacznego!
Smerfny torcik serowy z jagodami
Wlewamy cienkim strumyczkiem zmiksowane jagody.
Smerfny torcik serowy z jagodami
Na końcu wsypujemy mąkę z proszkiem do pieczenia
Smerfny torcik serowy z jagodami
Smarujemy ciasto niewielką ilością masy i wykładamy jagody.
Smerfny torcik serowy z jagodami
Zalewamy jagody masą, tak aby nie stykały się z plackiem.