Sposób przygotowania:
Smerfny torcik serowy z jagodami
CIASTO: Oddzielić białka od żółtek. Białka ubić na sztywną pianę. Cały czas miksując dodawać partiami cukier, żółtka. Następnie powoli zmiksowane jagody, mleko i olej. Na końcu na najniższych obrotach miksera wsypać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Wlać ciasto do okrągłej foremki (średnica 25cm) i piec w 180 stopniach przez ok 40minut. MASA:Galaretkę i żelatynę rozpuścić w we wrzącej wodzie i wystudzić. Schłodzoną śmietanę ubić i dodawać po trochę serek homogenizowany. Wlać galaretkę. Wystudzony placek przekroić na 3 części i przekładać jak tylko masa zacznie tężeć. Każdy placek posmarować odrobiną masy, wyłożyć jagody i na to masa. Wstawić do lodówki. Smacznego!
marietta