Agnieszka Rec

Agnieszka Rec

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 315]

Ciasto malinowe z przezroczystą galaretką

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Idealne, lekkie, niezbyt słodkie ciasto. Biszkopt z bitą śmietaną, serkiem mascarpone i musem malinowym, na wierzchu roladki biszkoptowe przełożone masą czekoladową, posypane malinami, zalane przezroczystą galaretką.

Ciasto malinowe z przezroczystą galaretką

Składniki:

Ciasto malinowe z przezroczystą galaretką

Na biszkopt

Na krem

  • 1/2 l śmietany 36 %
  • 1 op. serka mascarpone
  • 4 łyżki cukru pudru
  • 1/3 szkl. musu z przetartych malin
  • 1 galaretka malinowa
  • 3 łyżeczki żelatyny

Dodatkowo

  • 1 gotowa rolada biszkoptowa przełożona masą czekoladową
  • 20 dag malin
  • 3 galaretki przezroczyste
  • 1/4 szkl. ponczu z herbaty i cytryny

Sposób przygotowania:

Ciasto malinowe z przezroczystą galaretką

Przygotowanie biszkoptu

Białka oddzielić od białek. Ubić na sztywno, stopniowo utrwalając cukrem.

Następnie ciągle ubijając dodajemy żółtka. Mieszamy delikatnie z mąkami i proszkiem do pieczenia.

Przelewamy do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia.

Pieczemy w nagrzanym piekarniku w 180 stopniach przez ok.20 min. Po upieczeniu wyciągamy i studzimy.

Przygotowanie kremu

Ciasto malinowe z przezroczystą galaretką
Na kremie malinowym układamy plastry rolady

Galaretką malinową rozpuszczamy w połowie szkl. gorącej wody razem z żelatyną. Pozostawiamy do lekkiego stężenia.

Dobrze schłodzony serek mascarpone ubijamy z cukrem pudrem,następnie z musem malinowym.

Dodajemy dobrze schłodzoną śmietanę kremówkę i ubijamy na najwyższych obrotach na sztywno.

Pod koniec ubijania zmniejszamy obroty miksera i wlewamy tężejącą galaretkę malinową z żelatyną.

Biszkopt ponczujemy.

Na biszkopt wykładamy krem malinowy.

Gotową roladę biszkoptową kroimy w 1,5 cm plastry. Układamy na kremie.

Etap końcowy

Ciasto malinowe z przezroczystą galaretką
Na wierzch ciasta wylewamy tężejącą galaretkę przezroczystą

Między plastrami rolady dajemy maliny. Całość zalewamy tężejącą galaretką rozpuszczoną w 4 szkl. gorącej wody.

Ciasto na kilka godzin wkładamy do lodówki.