Sposób przygotowania:
Ciasto malinowe z przezroczystą galaretkąPrzygotowanie biszkoptu
Białka oddzielić od białek. Ubić na sztywno, stopniowo utrwalając cukrem.
Następnie ciągle ubijając dodajemy żółtka. Mieszamy delikatnie z mąkami i proszkiem do pieczenia.
Przelewamy do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia.
Pieczemy w nagrzanym piekarniku w 180 stopniach przez ok.20 min. Po upieczeniu wyciągamy i studzimy.
Przygotowanie kremu
Galaretką malinową rozpuszczamy w połowie szkl. gorącej wody razem z żelatyną. Pozostawiamy do lekkiego stężenia.
Dobrze schłodzony serek mascarpone ubijamy z cukrem pudrem,następnie z musem malinowym.
Dodajemy dobrze schłodzoną śmietanę kremówkę i ubijamy na najwyższych obrotach na sztywno.
Pod koniec ubijania zmniejszamy obroty miksera i wlewamy tężejącą galaretkę malinową z żelatyną.
Biszkopt ponczujemy.
Na biszkopt wykładamy krem malinowy.
Gotową roladę biszkoptową kroimy w 1,5 cm plastry. Układamy na kremie.
Etap końcowy
Między plastrami rolady dajemy maliny. Całość zalewamy tężejącą galaretką rozpuszczoną w 4 szkl. gorącej wody.
Ciasto na kilka godzin wkładamy do lodówki.