pierniczkowo

pierniczkowo

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 127]

Sero-śmietanowiec z galaretką na zimno

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Orzeźwiające ciasto w sam raz na upalne dni.

Sero-śmietanowiec z galaretką na zimno Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Sero-śmietanowiec z galaretką na zimno

 

  • 4 serki waniliowe (140 g)
  • 400 ml śmietany 30 %
  • 2 łyżki cukru pudru
  • aromat śmietankowy
  • 7 galaretek cytrynowych (do środka)
  • 4 galaretki truskawkowe (na wierzch)
  • puszka ananasa

Sposób przygotowania:

Sero-śmietanowiec z galaretką na zimno
Serki przekładamy do miski, wlewamy śmietanę, wsypujemy cukier puder, aromat i ubijamy mikserem. Wszystkie galaretki cytrynowe rozrabiamy w 5 szklankach wody (inaczej niż podano na opakowaniu), odstawiamy do ostygnięcia. Ostudzone galaretki wlewamy do masy serowej i chwilę miksujemy. Masę wlewamy do wysmarowanej tłuszczem blaszki o wymiarach 28 x 35 cm. Plastry ananasa osączamy z syropu. Każdy plasterek ananasa kroimy na 3 części i układamy na cieście. Ciasto wstawiamy do lodówki, a w tym czasie rozrabiamy galaretki truskawkowe wg przepisu na opakowaniu. Galaretki studzimy, następnie wylewamy na ciasto. Ciasto wstawiamy do lodówki, aby stężało.
Sero-śmietanowiec z galaretką na zimno
Sero-śmietanowiec z galaretkami na zimno w blaszce