Sposób przygotowania:
Kruchy Śmietanowiec
Do dużej miski wsypać mąkę pszenną, mąkę ziemniaczaną, cukier, cukier waniliowy i proszek do pieczenia. Razem wymieszać łyżką. Następnie dodać masło, śmietanę, jajka i wódkę. Ponownie wymieszać i wyrobić kruche ciasto. Podzielić na trzy części i włożyć do lodówki na około 60 minut. Każdy placek upiec osobno w średniej wielkości tortownicy (o średnicy 24 cm) wyłożonej papierem do pieczenia. Przed pieczeniem ciasto nakłuć widelcem. Włożyć do nagrzanego piekarnika i piec około 25 minut w temperaturze 170-180 °C. Ostudzić.
Żelatynę rozpuścić w 1/3 szklanki gorącej wody. Dokładnie rozmieszać i ostudzić. Schłodzoną śmietanę ubić z cukrem pudrem i cukrem waniliowym. Do śmietany dodać sok z cytryny i wymieszać. Następnie dodać letnią żelatynę i delikatnie razem wymieszać. Gotową masę podzielić na trzy części.
Do tortownicy włożyć jeden placek ciasta, rozłożyć masę, następnie kolejny placek ciasta, masa, ostatni placek ciasta i pozostała masa. Wierzch ciasta udekorować wiórkami kokosowymi i kwiatkami z opłatka. Gotowe ciasto włożyć do lodówki na około 24 godziny.
Żelatynę rozpuścić w 1/3 szklanki gorącej wody. Dokładnie rozmieszać i ostudzić. Schłodzoną śmietanę ubić z cukrem pudrem i cukrem waniliowym. Do śmietany dodać sok z cytryny i wymieszać. Następnie dodać letnią żelatynę i delikatnie razem wymieszać. Gotową masę podzielić na trzy części.
Do tortownicy włożyć jeden placek ciasta, rozłożyć masę, następnie kolejny placek ciasta, masa, ostatni placek ciasta i pozostała masa. Wierzch ciasta udekorować wiórkami kokosowymi i kwiatkami z opłatka. Gotowe ciasto włożyć do lodówki na około 24 godziny.
marietta