slodkokwasnakuchnia1

slodkokwasnakuchnia1

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1012]

Ciasto śnieżny puch

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 8
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Zapraszam na super ciasto: bez cukru, bez spodu, bez tłuszczu. Tylko 4 składniki a smak cudowny. Polecam.

Ciasto śnieżny  puch

Składniki:

Ciasto śnieżny puch

 

  • 350 g sera twarogowego
  • 1 szkl śmietanki 30% (lub 200 ml mleka i śnieżka w proszku)
  • 2 galaretki cytrynowe
  • 3 łyżki wiórków kokosowych
  • tortownica o śred. 16 cm

Sposób przygotowania:

Ciasto śnieżny puch
Obie galaretki rozpuszczamy w 400 ml gorącej wody i odstawiamy do ostudzenia.

Rozgrzewamy patelnię i na suchej podprażamy wiórki kokosowe, aż staną się lekko brązowe. Zdejmujemy z ognia i przesypujemy na talerzyk aby ostygły.

Tortownicę wykładamy papierem do pieczenia.

Do miski wlewamy zimną śmietankę i ubijamy ją mikserem na sztywno, następnie dodajemy do niej ser twarogowy, miksujemy. Na koniec dolewamy chłodne rozpuszczone galaretki i miksujemy do połączenia się składników.

Przelewamy tężejące ciasto do wyłożonej papierem do pieczenia tortownicy, wyrównujemy.

Posypujemy uprażonym kokosem i wstawiamy ciasto do lodówki na kilka godzin a najlepiej na całą noc.