Sposób przygotowania:
Tarta serowa z gruszką i żurawinąETAP 1:
Ser mielę dwukrotnie. Składniki na sernik przekładam do miski i mieszam mikserem aż się połącza, ale nie wyrabiam za długo.
ETAP 2:
Składniki spodu kruchego przekładam do miski i kroję nożem, potem krótko zarabiam rękoma.
Ciasto wstawiam do lodówki na godzinę i potem wałkuję na stolnicy podsypanej mąką na wielkość formy do tarty.
Przekładam do formy, dociskam i nakłuwam widelcem. Wstawiam do nagrzanego piekarnika temp 200 stopni i piekę 20 minut.
ETAP 3:
Masę serową przelewam na wystudzony spód tarty. Gruszki. obieram, kroję na pól, wydrążam środek i skrapiam sokiem z cytryny. Układam na masie serowej.
ETAP 4:
Białko ubijam na sztywno, dodaję cukier stopniowo i cały czas ubijam, na końcu dodaję mąkę i ocet.
Masę przekładam do rękawa cukierniczego i wyciskam na gruszki.
Sernik wstawiam do piekarnika nagrzanego temp 180 stopni termoobieg na 5 minut, potem zmniejszam na 135 minut i piekę jeszcze 45 minut.
Studzę go przy uchylonych drzwiczkach piekarnika.
mocsłodkości