mysza75

mysza75

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 914]

Tarta serowa z gruszką i żurawiną

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 10
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Tarta serowa z kwaśną żurawiną, słodką gruszką i bezą. Robi się ją szybko, spód do tarty można upiec dzień wcześniej. Gruszka w serniku stanowi idealne połączenie. Moja tarta ma jeszcze nutę pomarańczy za sprawą skórki.

Tarta serowa z gruszką i żurawiną

Składniki:

Tarta serowa z gruszką i żurawiną

 

  • spód tarty:
  • 200 g mąki pszennej typ 500
  • 50 g mąki krupczatki
  • 2 żółtka
  • 1 łyżeczka skórki pomarańczowej tartej kandyzowanej
  • 1 łyżka cukru pudru
  • 150 g masła zimnego
  • 2 łyżki zimnej wody

 

  • ser:
  • 350 g sera twarogowego
  • 125 ml śmietany kremówki
  • 2 łyżki budyniu śmietankowego
  • 1 łyżeczka skórki pomarańczowej tartej kandyzowanej
  • 90 g cukru pudru
  • 4 gruszki
  • 4 łyżki żurawiny świeżej
  • cytryna

 

  • beza:
  • 2 białka
  • 100 g cukier kryształ
  • 1 łyżka płaska mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżka octu winnego

Sposób przygotowania:

Tarta serowa z gruszką i żurawiną

ETAP 1:

Tarta serowa z gruszką i żurawiną
ser mzielony jajka dodane cukier śmietana skórka

Ser mielę dwukrotnie. Składniki na sernik przekładam do miski i mieszam mikserem aż się połącza, ale nie wyrabiam za długo.

ETAP 2:

Tarta serowa z gruszką i żurawiną
kruchy spód zapieczony w formie do tarty stygnie

Składniki spodu kruchego przekładam do miski i kroję nożem, potem krótko zarabiam rękoma.

Ciasto wstawiam do lodówki na godzinę i potem wałkuję na stolnicy podsypanej mąką na wielkość formy do tarty.

Przekładam do formy, dociskam i nakłuwam widelcem. Wstawiam do nagrzanego piekarnika temp 200 stopni i piekę 20 minut.

ETAP 3:

Tarta serowa z gruszką i żurawiną
masa serowa wylana na spód kruchy dodane gruszki

Masę serową przelewam na wystudzony spód tarty. Gruszki. obieram, kroję na pól, wydrążam środek i skrapiam sokiem z cytryny. Układam na masie serowej.

ETAP 4:

Tarta serowa z gruszką i żurawiną
na gruszki wyciśnięta masa bezowa dodana żurawina

Białko ubijam na sztywno, dodaję cukier stopniowo i cały czas ubijam, na końcu dodaję mąkę i ocet.

Masę przekładam do rękawa cukierniczego i wyciskam na gruszki.

Sernik wstawiam do piekarnika nagrzanego temp 180 stopni termoobieg na 5 minut, potem zmniejszam na 135 minut i piekę jeszcze 45 minut.

Studzę go przy uchylonych drzwiczkach piekarnika.