Sposób przygotowania:
Podwójnie czekoladowy sernik z malinamiETAP 1
SPÓD: Składniki ciasta przekładamy do miski. Zagniatamy je na jednolite ciasto. Tak przygotowanym wykładamy dno tortownicy, wcześniej wyłożonej papierem do pieczenia. Ciasto nakłuwamy w kilku miejscach widelcem.
ETAP 2
SER: Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Łączymy ją z kakao.
Białka oddzielamy od żółtek. Ubijamy je na sztywną pianę.
Do malaksera przekładamy masło, cukier puder, żółtka, ser biały oraz ser mascarpone. Przygotowane składniki dokładnie miksujemy. W dalszej kolejności dodajemy rozpuszczoną czekoladę z kakaem oraz wlewamy likier. Składniki ponownie miksujemy. Na koniec dodajemy kaszę, proszek do pieczenia oraz budyń.
ETAP 3
Gdy dodane składniki połączą się z masa serową całość łączymy z ubitą pianą.
ETAP 4
Czekoladowy ser wylewamy na ciasto kruche. W trakcie wylewania masy serowej, co jakiś czas wykładamy po kilka malin. Sernik wkładamy do nagrzanego piekarnika. Pieczemy go ok 60 minut w 180˚C.
Upieczony dokładnie studzimy. Przed jego dekorowaniem, możemy ściągnąć z niego wierzchnią skórkę.
ETAP 5
WYKOŃCZENIE: Masło, połamaną czekoladę oraz śmietankę umieszczamy w garnuszku. Przygotowane składniki rozpuszczamy na wolnym ogniu. Płynną czekoladą polewamy przestudzony sernik. Od razu układamy na wierzchu maliny. Całość wkładamy do chłodu, by polewa zastygła.
SylaUla
Jagodowa
CORAL
marcinka