jaga85

jaga85

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1974]

SUPERPRZEPIS

Podwójnie czekoladowy sernik z malinami

  • 4
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 6

Sernik przed podaniem możemy oprószyć cukrem pudrem. Kroimy go rozgrzanym nożem, by polewa czekoladowa się nam nie kruszyła.

Podwójnie  czekoladowy sernik z malinami Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Podwójnie czekoladowy sernik z malinami

SPÓD:

  • 12 dag mąki,
  • 4 dag cukru pudru,
  • 7 dag margaryny,
  • 1/3 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • 2 żółtka,
  • 1 łyżka kakao

CZEKOLADOWY SER

  • 7 jajek,
  • 800 g sera białego 3x mielonego,
  • 250 gram sera mascarpone,
  • 1/3 szklanki likieru czekoladowego,
  • 0,5 kostki masła (100 gram),
  • 200 gram cukru pudru,
  • 2 łyżki kaszy manny,
  • 1 budyń czekoladowy,
  • 100 gram czekolady gorzkiej, 70 % kakao,
  • 4 łyżki kakao dobrej jakości,
  • Szczypta proszku do pieczenia,
  • Kilka malin do środka

Czekoladowo- malinowe wykończenie:

  • 2 tabliczki gorzkiej czekolady, 70 % kakao,
  • 10 dag masła,
  • 2 łyżki śmietanki 30%,
  • Maliny na wierzch

Sposób przygotowania:

Podwójnie czekoladowy sernik z malinami

ETAP 1

Podwójnie  czekoladowy sernik z malinami
Tortownicę wykładamy kakaowym ciastem

SPÓD: Składniki ciasta przekładamy do miski. Zagniatamy je na jednolite ciasto. Tak przygotowanym wykładamy dno tortownicy, wcześniej wyłożonej papierem do pieczenia. Ciasto nakłuwamy w kilku miejscach widelcem.

ETAP 2

Podwójnie  czekoladowy sernik z malinami
Kakao z czekoladą dodajemy do sera

SER: Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Łączymy ją z kakao.
Białka oddzielamy od żółtek. Ubijamy je na sztywną pianę.
Do malaksera przekładamy masło, cukier puder, żółtka, ser biały oraz ser mascarpone. Przygotowane składniki dokładnie miksujemy. W dalszej kolejności dodajemy rozpuszczoną czekoladę z kakaem oraz wlewamy likier. Składniki ponownie miksujemy. Na koniec dodajemy kaszę, proszek do pieczenia oraz budyń.

ETAP 3

Podwójnie  czekoladowy sernik z malinami
Pianę łączymy z serem

Gdy dodane składniki połączą się z masa serową całość łączymy z ubitą pianą.

ETAP 4

Podwójnie  czekoladowy sernik z malinami
W środek masy serowej dajemy maliny

Czekoladowy ser wylewamy na ciasto kruche. W trakcie wylewania masy serowej, co jakiś czas wykładamy po kilka malin. Sernik wkładamy do nagrzanego piekarnika. Pieczemy go ok 60 minut w 180˚C.
Upieczony dokładnie studzimy. Przed jego dekorowaniem, możemy ściągnąć z niego wierzchnią skórkę.

ETAP 5

Podwójnie  czekoladowy sernik z malinami
Na jeszcze płynną czekoladę wykładamy owoce

WYKOŃCZENIE: Masło, połamaną czekoladę oraz śmietankę umieszczamy w garnuszku. Przygotowane składniki rozpuszczamy na wolnym ogniu. Płynną czekoladą polewamy przestudzony sernik. Od razu układamy na wierzchu maliny. Całość wkładamy do chłodu, by polewa zastygła.


Tagi:

serniki ciasta