agafia

agafia

Kuchcik
[Przepisów: 5]

Ciasto Stefania

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Wspaniały przepis na subtelne i rozpływające się w ustach ciasto. Nie wymaga pieczenia co jest dużym plusem.

Ciasto Stefania

Składniki:

Ciasto Stefania

 

  • Mleko- 1 litr
  • Margaryna- 1 kostka
  • Cukier- 1 szklanka
  • Kasza manna- 1 szklanka
  • Kakao- 2 łyżki
  • Cukier waniliowy- 1 torebka
  • Herbatniki- 6 lub 7 paczek
  • Wiórki kokosowe- 1 opakowanie

 

  • Polewa czekoladowa:
  • 3 łyżki mleka
  • 3 łyżki kakao
  • 4 łyżki cukru
  • 1/4 kostki rmargaryny

Sposób przygotowania:

Ciasto Stefania
Jeden litr mleka zagotować z jedną pokrojoną w mniejsze kawałki margaryną. Dodać jedną szklankę cukru. Wsypywać stopniowo i powoli, ciągle mieszając szklankę kaszy manny. Gdy masa się zagęści należy wsypać dwie łyżki kakao i jeden cukier waniliowy. Blachę do pieczenia wyłożyć herbatnikami, wlać gorącą masę. Na wierzch położyć znów herbatniki lekko je dociskając. Składniki polewy czekoladowej podgrzać i wymieszać ze sobą aż idealnie się połączą. Ciasto polewamy dość przestygniętą polewą i obsypujemy wiórkami kokosowymi