Sposób przygotowania:
Ciasto strudlowe
Przygotować dowolny farsz.
Mąkę, sól i proszek do pieczenia przesuać do miski, zrobić w mące dołek. Jajko roztrzepać z wodą i olejem, wlać do dołka w mące, wymieszać widelcem, następnie zagnieść ciasto. Wyrabiać przez 10 minut na jednolite, elastyczne ciasto. Przykryć ciepłą miską, zostawić na pół godziny. Rozwałkować jak najcieniej na płótnie posypanym mąką, posmarować olejem lub masłem. Nadzienie rozprowadzić na połowie, chwycić płótno przy brzegu ciasta z nadzieniem, podnosząc płótno ciasto zwinąć w roladę. Przełożyć na blachę dobrze posmarowaną masłem, strudel posmarować stopionym masłem. Wstawić do nagrzanego piekarnika (180 st) i piec 45 minut. Pokroić gorący zaraz po wyjęciu z piekarnika (na ok 3 cm plastry). Podawać na ciepło lub na zimno.
Podane ciasto można nadziać zarówno na słodko jak i na słono.
Mąkę, sól i proszek do pieczenia przesuać do miski, zrobić w mące dołek. Jajko roztrzepać z wodą i olejem, wlać do dołka w mące, wymieszać widelcem, następnie zagnieść ciasto. Wyrabiać przez 10 minut na jednolite, elastyczne ciasto. Przykryć ciepłą miską, zostawić na pół godziny. Rozwałkować jak najcieniej na płótnie posypanym mąką, posmarować olejem lub masłem. Nadzienie rozprowadzić na połowie, chwycić płótno przy brzegu ciasta z nadzieniem, podnosząc płótno ciasto zwinąć w roladę. Przełożyć na blachę dobrze posmarowaną masłem, strudel posmarować stopionym masłem. Wstawić do nagrzanego piekarnika (180 st) i piec 45 minut. Pokroić gorący zaraz po wyjęciu z piekarnika (na ok 3 cm plastry). Podawać na ciepło lub na zimno.
Podane ciasto można nadziać zarówno na słodko jak i na słono.