iziona

iziona

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1306]

Ciasto strzępiec

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 8

Ciasto z przepisu znalezionego wiele lat temu w książce " Świąteczne słodkości" autorstwa Haliny Jachowskiej.

Ciasto strzępiec Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Ciasto strzępiec

 

Sposób przygotowania:

Ciasto strzępiec
Margarynę posiekać z cukrem, dodać żółtka oraz przesianą mąke wymieszaną z proszkiem do pieczenia z podanych składników zagnieść ciasto i podzielić je na trzy części. Dwie części zostawić jasne, a trzecią zagnieść z kakao i całe ciasto schłodzić. Mniejszą formę do pieczenia (33 cm na 22 cm) wysmarować tłuszczem i wysypać bułką tartą lub wyłożyć papierem do pieczenia na dnie wyłożyć jedna część jasnego ciasta na niej rozsmarować powidła i rozsypać starte na tarce ciemne ciasto lub pokruszyć je jak kruszonkę, po ciemnym cieście posypać połową drobno posiekanych orzechów. Białka jajek ubić na sztywno z cukrem pudrem na koniec delikatnie połączyć z sypkim kisielem tak przygotowaną pianę rozłożyć na cieście po wierzchu posypać pokruszonym ostatnim jasnym ciastem i resztą orzechów. Piec 40 min w temp. 180 st.
Ciasto strzępiec
Do ubitej piany z białek dodać sypki kisiel
Ciasto strzępiec
Na dnie formy wyłożyc jasne ciasto i posmarować powidłami
Ciasto strzępiec
Następna warstwa ciasta to ciasto z kakao
Ciasto strzępiec
Po wierzchu posypać jasnym ciastem i orzechami