Reniz

Reniz

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 3217]

Różowe ciasto z owocami

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 4

Ciasto z owocami to delikatny i smaczny deser

Różowe ciasto z owocami

Składniki:

Różowe ciasto z owocami

 

  • 3 jajka,
  • 2 galaretki z owoców leśnych,
  • 2 łyżki żelatyny,
  • 3 szklanki zsiadłego mleka,
  • 1 kisiel czerwony (np. żurawinowy),
  • 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • 2 łyżki mąki tortowej,
  • 8 łyżek cukru,
  • 3 szklanki owoców (maliny, jeżyny, brzoskwinie)

 

 

 

Sposób przygotowania:

Różowe ciasto z owocami
Białka ubić na sztywną pianę z odrobiną soli, dodając stopniowo po łyżce cukru (razem 3 łyżki). Ciągle ubijając do piany z białek dodawać po jednym żółtku. Następnie wsypać przesianą mąkę wymieszaną z kisielem i proszkiem do pieczenia, delikatnie wymieszać. Ciasto wyłożyć do przygotowanej formy, włożyć do nagrzanego piekarnika i piec w temp 180 stopni przez około 20-30 minut. Jedną galaretkę i żelatynę rozpuścić w 3/4 szklance wrzącej wody. Drugą galaretkę rozpuścić wg przepisu na opakowaniu. Do głębokiego naczynia wlać zsiadłe mleko, wsypać pozostały cukier, dodać 2 szklanki owoców zmiksować. Następnie połączyć z płynną galaretką z żelatyną. Odłożyć do lodówki, gdy zacznie tężeć wyłożyć na ostudzone ciasto, ułożyć pozostałe owoce, zalać tężejącą galaretką.