MP3-ka

MP3-ka

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 266]

Sernik bez sera - ciasto styropian

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 15
         
ocena: 4/5 głosów: 5

Pomysł na wykorzystanie dużej ilości śmietany - kruche z jeżynami i masą śmietanowo - budyniową - polecam!

Sernik bez sera - ciasto styropian

Składniki:

Sernik bez sera - ciasto styropian

 

  • 2,5 szklanki mąki (250ml)
  • 2 żółtka
  • 1/2 szklanki cukru
  • 1 łyżka śmietany
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 150g masła

 

  • 4 białka
  • 1 szklanka cukru
  • 2 budynie waniliowe
  • 3 x śmietana 18% ( 3 x 330g)

 

Sposób przygotowania:

Sernik bez sera - ciasto styropian
Mąkę przesiewamy i mieszamy z proszkiem do pieczenia. Następnie dodajemy żółtka, cukier, proszek oraz posiekane masło. Zagniatamy ciasto, na koniec formujemy kulę. Ciasto dzielimy na dwie części 2/3 i 1/3, zawijamy w folię. Mniejszą część wkładamy do zamrażalnika. Większą odkładamy do lodówki na ok 30minut. Białka z odrobiną soli ubijamy na sztywną pianę. Powoli dodajemy cukier cały czas miksując. Gdy cukier się rozpuści, dodajemy budynie - miksujemy. Na koniec dodajemy po łyżce śmietany, mieszając delikatnie łyżką. Blachę smarujemy masłem i posypujemy bułką tartą. Większą część ciasta wałkujemy, i wykładamy dno blachy. Nakładamy masę śmietanową, wyrównujemy. Następnie układamy jeżyny. Na koniec mniejszą część ciasta ścieramy na tarce - grube oka. Ciasto pieczemy około godziny w temperaturze 180stopni. Studzimy w piekarniku. Przed podaniem posypujemy pudrem.

Tagi:

ciasto sernik