Sposób przygotowania:
Niby sernik - Styropian z owocami
Podane proporcje wystarcza na dużą tortownicę lub prostokątną formę Użyłam średniej wielkosci tortownicę oraz keksówkę. Masło pokroić w kostkę i lekko podgrzać do miękkości. Mąkę przesiać z pozostałymi suchymi składnikami, dodać masło i jaja. Z podanych składników zagnieść ciasto, które podzielić na 3 części. Jedną z części owinąć folią i wlozyc do zamrażalnika. Formę do pieczenia natłuścić i posypać mąką lub dno wylozyc papierem do pieczenia. Dno blachy wylozyc 1/3 ciasta.
Przygotował masę:
Białka ubijamy na sztywno ze szczypta soli. Dodajemy cukier i sok z cytryny, ponownie ubijamy. Miksując na wolnych obrotach dodajemy po trosze jogurt. Dodajemy pozostałe składniki masy tj. przyprawę do sernika, proszek do pieczenia, mąkę ziemniaczaną i wiórki kokosowe, krótko miksujemy.
Rozsmarować dżem (kilka łyżek) na cieście i zetrzeć zamrożoną 1/3 ciasta. Ułożyć pokrojone owoce. Masę jogurtowo-kokosową wylewamy na owoce. Na wierzch kładziemy pozostałe, zamrożone wcześniej i skartowane ciasto. Wstawiamy do rozgrzanego piekarnika i pieczemy przez 50 minut w 180 stopniach. Studzimy, odkrawamy ciasto dookoła od brzegów formy i konsumujemy :)
Można dodać inne owoce i więcej niż zostało podane w przepisie. Ciasto wg mnie jest najlepsze na drugi dzień. Następnym razem dodam zdecydowanie więcej owoców.
Przygotował masę:
Białka ubijamy na sztywno ze szczypta soli. Dodajemy cukier i sok z cytryny, ponownie ubijamy. Miksując na wolnych obrotach dodajemy po trosze jogurt. Dodajemy pozostałe składniki masy tj. przyprawę do sernika, proszek do pieczenia, mąkę ziemniaczaną i wiórki kokosowe, krótko miksujemy.
Rozsmarować dżem (kilka łyżek) na cieście i zetrzeć zamrożoną 1/3 ciasta. Ułożyć pokrojone owoce. Masę jogurtowo-kokosową wylewamy na owoce. Na wierzch kładziemy pozostałe, zamrożone wcześniej i skartowane ciasto. Wstawiamy do rozgrzanego piekarnika i pieczemy przez 50 minut w 180 stopniach. Studzimy, odkrawamy ciasto dookoła od brzegów formy i konsumujemy :)
Można dodać inne owoce i więcej niż zostało podane w przepisie. Ciasto wg mnie jest najlepsze na drugi dzień. Następnym razem dodam zdecydowanie więcej owoców.
jovi
cherry
nutella
Lady Marmolada
Pyza
Sarenka
lenna
luna
Natala1210