Sarenka

Sarenka

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 571]

Niby sernik - Styropian z owocami

  • 9
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 14

Oszukany sernik, delikatne, kokosowe nadzienie, lekkie jak chmurka. Jest to ciasto znane pod nazwą Styropian. Koniecznie z owocami!

Niby sernik - Styropian z owocami Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Niby sernik - Styropian z owocami

 

  • Ciasto kruche:
  • mąka pszenna - 2 i 3/4 szklanki (szkl.o poj. 250ml),
  • kakao naturalne - 1/4 szklanki,
  • masło - kostka o wadze 250g,
  • żółtka - 5,
  • cukier - 2/3 szklanki (jeżeli ktoś woli słodsze, użyć 3/4 szklanki),
  • proszek do pieczenia - 2 łyżeczki,
  • Masa jogurtowa:
  • jogurt grecki o konsystencji sera - 1 kg, użyłam jogurtu w wiaderku z Lidla,
  • białka - 5,
  • cukier - szklanka,
  • sok z cytryny - 1/4 szklanki,
  • przyprawa do serników Kamis - łyżka (lub więcej do smaku),
  • wiórki kokosowe - 150g,
  • budyń waniliowy - 60g,
  • maka ziemniaczana - łyżeczka z lekkim czubem,
  • proszek do pieczenia - 1/2 łyżeczki,
  • szczypta soli;
  • Dodatkowo:
  • dżem owocowy, u mnie wiśniowy,
  • banany - 2-3 dojrzale,
  • truskawki - dowolnie, im więcej tym lepiej,
  • tłuszcz i mąka do formy lub papier do pieczenia

Sposób przygotowania:

Niby sernik - Styropian z owocami
Podane proporcje wystarcza na dużą tortownicę lub prostokątną formę Użyłam średniej wielkosci tortownicę oraz keksówkę. Masło pokroić w kostkę i lekko podgrzać do miękkości. Mąkę przesiać z pozostałymi suchymi składnikami, dodać masło i jaja. Z podanych składników zagnieść ciasto, które podzielić na 3 części. Jedną z części owinąć folią i wlozyc do zamrażalnika. Formę do pieczenia natłuścić i posypać mąką lub dno wylozyc papierem do pieczenia. Dno blachy wylozyc 1/3 ciasta.

Przygotował masę:
Białka ubijamy na sztywno ze szczypta soli. Dodajemy cukier i sok z cytryny, ponownie ubijamy. Miksując na wolnych obrotach dodajemy po trosze jogurt. Dodajemy pozostałe składniki masy tj. przyprawę do sernika, proszek do pieczenia, mąkę ziemniaczaną i wiórki kokosowe, krótko miksujemy.

Rozsmarować dżem (kilka łyżek) na cieście i zetrzeć zamrożoną 1/3 ciasta. Ułożyć pokrojone owoce. Masę jogurtowo-kokosową wylewamy na owoce. Na wierzch kładziemy pozostałe, zamrożone wcześniej i skartowane ciasto. Wstawiamy do rozgrzanego piekarnika i pieczemy przez 50 minut w 180 stopniach. Studzimy, odkrawamy ciasto dookoła od brzegów formy i konsumujemy :)
Można dodać inne owoce i więcej niż zostało podane w przepisie. Ciasto wg mnie jest najlepsze na drugi dzień. Następnym razem dodam zdecydowanie więcej owoców.
Niby sernik - Styropian z owocami
Etap 1
Niby sernik - Styropian z owocami
Etap 2
Niby sernik - Styropian z owocami
Etap 3
Niby sernik - Styropian z owocami
Etap 4