anulkadh

anulkadh

Złoty Ekspert
[Przepisów: 679]

Ciasto świąteczne z czekoladą

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Świetne ciasto na świąteczne uroczystości może być podawany również jako tort na domowe uroczystości.

Ciasto świąteczne z czekoladą

Składniki:

Ciasto świąteczne z czekoladą

 

  • Biszkopt :
  • 10 jaj
  • 2 szkl cukru
  • 2 szkl mąki
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 budyń śmietankowy
  • Masa:
  • 1 l mleka
  • 300 g. masła
  • 200g margaryny
  • 2 budynie śmietankowe
  • 2 czekolady mleczne
  • Polewa
  • 2 kostki czekolady białej
  • 1/3 kostki planty

 

Sposób przygotowania:

Ciasto świąteczne z czekoladą
Biszkopt. Białka oddzielić od żółtek , białka ubić w czasie ubijania dodawać cukier do ubitej piany dodać żółtka i mąkę wymieszaną z budyniem i proszkiem. Delikatnie wymieszać upiec na wysokiej blaszce po wystudzeniu przekroić na 3 części. Masa Budynie ugotować na mleku wystudzić. Masło i margarynę utrzeć na puszystą masę razem z cukrem pudrem nadal ucierając dodać budyń i startą czekoladę . Wymieszać. Biszkopty przełożyć masą na wierzch wylać polewę . Na polewę należy rozgrzać plantę i rozpuścić w niej czekolady białe.