Sposób przygotowania:
Ciasto szczęścia
Zaczyn i ciasto mieszać tylko drewnianą lub plastikową łyżką. Zaczyn należy trzymać w temperaturze pokojowej, w plastikowej lub szklanej misce, przykryte ściereczką. W poniedziałek do zaczynu dodać 250 g cukru. Nie mieszać. We wtorek wlać 250 ml mleka. Nie mieszać. W środę dodać 250 g mąki pszennej. Nie mieszać. We czwartek zamieszać rano, w południe i wieczorem. (zdjęcie nr 1 przedstawia zaczyn w piątek przed dodaniem cukru) W piątek dodać 250 g cukru. Nie mieszać. W sobotę zamieszać drewnianą łyżką, podzielić na 4 części. 3 części rozdać przyjaciołom, jedną zostawić. W niedzielę upiec ciasto z 1 pozostawionej części. Dodać: 250 ml oleju, 250 g mąki, 3 jajka, 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia, dużą szczyptę soli i wymieszać. Rodzynki sparzyć wrzątkiem, osączyć i osuszyć. Wraz z żurawiną o posiekanymi niezbyt drobno orzechami dodać do ciasta. Wymieszać. Przelać całość do formy wyłożonej papierem do pieczenia (rozmiar blachy to 18x28) i piec 40 minut w 180 stopniach. Smaczne ciasto na zaczynie, z orzechami, żurawiną i rodzynkami