Agnieszka Rec

Agnieszka Rec

Złoty Ekspert
[Przepisów: 540]

Babka twarogowa z dodatkiem wiśni

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Wilgotna aromatyczna babka z dodatkiem twarogu i wiśni. Ozdobiona różowym lukrem wygląda bardzo apetycznie i wiosennie.

Babka twarogowa z dodatkiem wiśni

Składniki:

Babka twarogowa z dodatkiem wiśni

na ciasto:

  • 1 kostka margaryny temp.pokojowa
  • 30 dag cukru
  • 5 jajek temp. pokojowa
  • 25 dag sera białego(mielonego)z wiaderka
  • 30 dag mąki pszennej
  • 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 cukier waniliowy z prawdziwą wanilią
  • sok i otarta skórka z jednej sparzonej cytryny
  • dodatkowo:
  • garść osączonych dobrze wiśni z kompotu
  • garść suszonych wiśni

dodatkowo:

  • bułka tarta i tłuszcz do wysmarowania formy
  • lukier gotowy różowy
  • kolorowe cukrowe posypki

Sposób przygotowania:

Babka twarogowa z dodatkiem wiśni

Przygotowanie ciasta:

Babka twarogowa z dodatkiem wiśni
W przygotowanej formie rozsmarowujemy większą część ciasta i układamy wiśnie

Margarynę utrzeć z cukrem do białości. Ciągle ucierając dodawać po 1 jajku.

Następnie dodajemy porcjami serek z wiaderka,cukier waniliowy,sok i skórkę z cytryny.

Mieszamy delikatnie z mąką przesianą z proszkiem do pieczenia.

Formę wysmarować tłuszczem i wysypać bułką tartą. Wylać do formy większą część ciasta następnie rozłożyć wiśnie

Etap końcowy:

Babka twarogowa z dodatkiem wiśni
ciasto w formie dokładnie równamy i wkładamy do nagrzanego piekarnika

Na wiśniach rozsmarować równo pozostałe ciasto. Włożyć do nagrzanego piekarnika do ok. 190 stopni i piec ok. 40 -45 min.

Po upieczeniu ostrożnie wyciągnąć z formy. Wystudzić.

Polać przygotowanym lukrem według przepisu na opakowaniu i ozdobić cukrowymi posypkami.


Tagi:

babka ciasto