Sposób przygotowania:
Kosmiczne ciasto szpinakowe
Rozmrożony szpinak odsączamy z nadmiaru wody. W dużym naczyniu łączymy ze mąkę, cukier, proszek do pieczenia oraz sodę. Do suchych składników dodajemy olej i powoli miksujemy, w trakcie czego dodajemy jajka. Gdy wszystko połączy się w jednolitą masę dodajemy rozmrożony szpinak i ponownie miksujemy na wolnych obrotach do momentu ładnego połączenia się składników, po czym wlewamy ciasto do natłuszczonej i osypanej tartą bułką formy i wstawiamy do nagrzanego piekarnika Pieczemy około 90 minut w temperaturze 200 stopni. W między czasie wydrążamy pestki z owocu granata a śmietanę ubijamy. Po upieczeniu ciasto przecinamy w poprzek na wysokości około 1,5 cm. na spód nakładamy warstwę ubitej śmietany, a ścięty wierzch kruszymy i nakładamy na górę ciasta. Całość osypujemy pestkami granata.
marietta