BozenaMatuszczyk

BozenaMatuszczyk

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1611]

Moje ciasto szpinakowe

  • 5
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 4

Ciasto szpinakowe, które dzisiaj proponuję będzie gościć na moim świątecznym stole pomiędzy innymi ciastami. Ciasto szpinakowe z masą śmietankową z mascarpone jest jednym z ulubionych ciast mojej rodzinki i dlatego nie może go zabraknąć w święta.

Moje ciasto szpinakowe Więcej zdjęć (12)

Składniki:

Moje ciasto szpinakowe

 

  • Ciasto;
  • szpinak mrożony 450 g,
  • jajka 4 szt,
  • mąka tortowa 250 g,
  • mąka ziemniaczana 50 g,
  • proszek do pieczenia 2 łyżeczki,
  • cukier 160 g,
  • cukier waniliowy 1 op,
  • olej 200 ml,( u mnie rzepakowy),
  • Masa śmietankowa;
  • śmietana kremówka 30 % 500 ml,
  • cukier puder 2 łyżki,
  • serek mascarpone 250 g,
  • Dodatkowo;
  • granat 1 szt,

Sposób przygotowania:

Moje ciasto szpinakowe
Na samym początku rozmrażam szpinak, po rozmrożeniu odsączam go na sicie i dokładnie odciskam z nadmiaru wody. Następnie przygotowuję potrzebne na ciasto składniki.

Jajka ubijam z cukrem tak długo, aż masa zrobi się gęsta i podwoi swoją objętość. Do masy jajecznej dodaję odciśnięty szpinak i miksuję na małych obrotach do połączenia składników (jeżeli szpinak nie jest zdrobniały to należy go zmiksować). Następnie cienkim strumykiem dodaję olej cały czas miksując (najmniejsze obroty miksera). Na koniec delikatnie masę łączę z mąką wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Masę przekładam do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia. Tortownica o średnicy 20 - 22 cm. Piekę w nagrzanym piekarniku do 180 stopni około 50 minut.

Po upieczeniu i wystudzeniu, odcinam wierzch ciasta i rozkruszam w dłoniach i odkładam na bok.

Pozostałe ciasto kroję na blaty.

Mocno schłodzoną kremówkę 30 % ubijam na sztywno z cukrem pudrem, a następnie łączę z serkiem mascarpone.

Spodni blat wkładam na paterę, nakładam część masy śmietankowej z mascarpone, nakładam drugi blat i robię to samo smarując również boki.

Górę i boki posypuję pokruszonym w dłoniach odciętym ciastem.

Dekoruję owocami (pestkami) granatu.
Moje ciasto szpinakowe
Przygotowanie potrzebnych składników na ciasto szpinakowe
Moje ciasto szpinakowe
Jajka ucierać z cukrem aż masa stanie się gęsta i podwoi swoją objętość
Moje ciasto szpinakowe
Do zmiksowanej masy jajeczne dodać odmrożony dobrze odciśnięty szpinak
Moje ciasto szpinakowe
Po wmieszaniu szpinaku dolewać cienkim strumykiem olej
Moje ciasto szpinakowe
Na koniec delikatnie wmieszać mąki wymieszane z proszkiem do pieczenia
Moje ciasto szpinakowe
Masę przełożyć do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia
Moje ciasto szpinakowe
Piec w nagrzanym piekarniku do 180 stopni około 50 minut
Moje ciasto szpinakowe
Po upieczeniu i wystudzeniu pokroić na blaty odcinając na początku górę ciasta
Moje ciasto szpinakowe
Mocno schłodzoną kremówkę 30 % ubić na sztywno z cukrem pudrem,a następnie połączyć z serkiem mascarpone
Moje ciasto szpinakowe
Spodni blat wyłożyć na paterę ,nałozyć część masy śmietankowej z mascarpone ,przykryć drugim blatem i znowu to samo
Moje ciasto szpinakowe
Efekt końcowy mojego szpinakowego ciasta