Ostra na Słodko

Ostra na Słodko

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 409]

Sakiewki szpinakowe z kurczakiem

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 5

Sakiewki naleśnikowe z ciasta szpinakowego z kurczakiem w sosie śmietanowym

Sakiewki szpinakowe z kurczakiem

Składniki:

Sakiewki szpinakowe z kurczakiem

 

  • Naleśniki :

 

  • szpinak mrożony - 200 g
  • mąka - 100 g
  • mleko - 250 ml
  • jajko - 1 duże lub 2 mniejsze
  • proszek do pieczenia - 1 łyżeczka
  • gałka muszkatałowa - 1 łyżeczka
  • sól - 1 łyżeczka
  • olej - 4 łyżki

 

 

 

 

  • Farsz:

 

  • filet z kurczaka - ok. 400 g
  • ser żółty - 100 g
  • cebula - 2 szt
  • olej - 50 ml
  • sól , pieprz , papryka - 1 szczypta

 

 

 

  • Sos :

 

  • śmietana 18 % słodka - 250 ml
  • masło - 2 łyżki
  • mąka - 1 łyżka
  • cukier - łyżeczka
  • sól , pieprz - 1 szczypta
  • cosnek - 1 ząbek
  • szczypiorek - 1 pęczek

 

Sposób przygotowania:

Sakiewki szpinakowe z kurczakiem
Naleśniki: Szpinak zalewamy wrzątkiem , chwilę dusimy , odcedzamy i ucieramy blenderem. Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia. Dodajemy mleko i rozbełtane jajka. Wrzucamy szpinak. Dolewamy olej i dokładnie! mieszamy. Doprawiamy solą , pieprzem i gałką muszkatałową. Smażymy dość duże naleśniki - z jednej strony dłużej , a z drugiej tylko kilka sekund! Usmażone odstawiamy w ciepłe miejsce.Farsz : Fileta oczyszczamy. Kroimy w drobną kostkę. Doprawiamy solą , pieprzem i papryką. Cebulkę drobno siekamy. Podsmażamy na odrobinie oleju. Dodajemy mięso i smażymy do miękkości ( uważając , żeby się nie przypaliło ). Ser trzemy na tarce.Sos : Roztapiamy masło. Dodajemy mąkę i robimy jasną zasmażkę. Dodajemy śmietanę i drobniutko posiekany czosnek. Doprawiamy solą , pieprzem i cukrem. Gotujemy do momentu zgęstnienia. Odstawiamy.Całość: Farszem mięsnym wypełniamy naleśniki. Posypujemy serem żółtym. "Ściagamy" do góry. SPinamy lub związujemy w sakiewki. Podsmażamy kilka minut na odrobinie masełka , tak by ser się rozpuścił. Polewamy gorącym sosem.