Madziarzeszow

Madziarzeszow

Szef Kuchni
[Przepisów: 82]

ciasto toffi

  • 5
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 8

pyszne ciasto z ksiażki siostry Anastazji

ciasto toffi

Składniki:

ciasto toffi

 

  • 16 jajek
  • 16 łyżek cukru
  • 40 dkg orzechów mielonych
  • 20 dkg kokosu
  • 6 łyżek mielonych herbatników
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 cukry waniliowe
  • 1 szklanka słodkiego mleka
  • 1 budyń waniliowy
  • 3 żółtka
  • 1i 0,5 kostki masła
  • 2 czerwone galaretki
  • 1 szklanka wody
  • 2 małe paczki delicji o smaku toffi

Sposób przygotowania:

ciasto toffi
CIASTO: Ubić pianę z 8 białek. Dalej ubijając, stopniowo dodawać 8 łyżek cukru , po 1 żółtku z ośmiu,1 cukier waniliowy. Na końcu lekko wymieszać 20 dkg orzechów z 1 łyżeczką proszku do pieczenia , 10 dkg kokosu, 3 łyżki mielonych herbatników.

Piec przez 30- 40minut w temp 180 stopni C tak upiec 2 placki

MASA: Pół szklanki mleka zagotować . W pozostałym mleku roztrzepać budyń i żółtka , wlać do gotującego mleka i ugotować budyń. Galaretki rozpuścić w 1 szklance wody. Masło utrzeć ,dodając stopniowo przestudzony budyń oraz tężejące galaretki.

Przełożenie ciasta : ciasto,połowa masy, delicje, druga połowa masy, ciasto. Można polać polewą.

Tagi:

jajko jajka