anullka7

anullka7

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 514]

Ciasto toffi pod pierzynką

  • 6
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 12

Toffi jest pyszne ,polecam dla wybrednych:)

Ciasto toffi pod pierzynką

Składniki:

Ciasto toffi pod pierzynką

 

  • 4-5 paczek herbatników
  • 2 paczki podłużnych biszkoptów
  • 2 puszki mleka skondensowanego słodzonego(gotować 2,5-3 godz)
  • 1 litr śmietany 30-36%
  • 2 zagęstniki fix do śmietany
  • napar kawowy
  • starta czekolada

Sposób przygotowania:

Ciasto toffi pod pierzynką
Blaszkę wyłożyć folią lub papierem do pieczenia, dno wyłożyć herbatnikami.Wyłożyć jedną puszkę ugotowanego gorącego mleka skondensowanego.(gotować 2,5- 3 godziny) Ułożyć następną warstwę herbatników,następnie znów puszkę mleka skondensowanego,na to ułożyć podłużne biszkopty i nasączyć naparem kawowym. Ubic śmietanę(można dodać łyżkę cukru pudru,babcia nie dawała) dodać zagęstnik i dalej chwilę ubijać na sztywno. Wyłożyć ubitą śmietanę na biszkopty,posypać utartą czekoladą. Wstawić na 2 godziny do lodówki ,lub na dłużej. Smacznego:)