Bo

Bo

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 144]

Ciasto tortowe kokosowo- adwokatowe

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 4

Delikatne biszkopty, przełożone aksamitną masą kokosowo- adwokatową z dodatkiem białej czekolady, całość przełamana winnym smakiem wiśni.

Ciasto tortowe kokosowo- adwokatowe

Składniki:

Ciasto tortowe kokosowo- adwokatowe

Składniki na jeden biszkopt

  • Robimy 3 takie same biszkopty

 

  • 4 jajka
  • 4 łyżki letniej wody
  • 120g cukru
  • 70g mąki
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

Składniki na masę

Do nasączenia biszkoptów

  • 1/2 szkl przegotowanej wody
  • sok z połowy cytryny
  • 1 łyżka cukru
  • Wszystkie składniki mieszamy i nasączamy biszkopty

Do dekoracji

Sposób przygotowania:

Ciasto tortowe kokosowo- adwokatowe

Przygotowanie biszkoptu

Żółtka ucieramy z cukrem na puszystą masę, dodajemy wodę, chwilę ucieramy. Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia, dodajemy do utartych żółtek, dokładnie mieszamy. Białka ubijamy na sztywno, delikatnie łączymy z masą z żółtek.

Formę o wymiarach 24/35 wykładamy papierem, wylewamy ciasto i pieczemy około 25 minut w 175*C.
W taki sam sposób robimy pozostałe 2 biszkopty. Po upieczeniu i wystudzeniu nasączamy.

Przygotowanie masy

Połamaną na kawałki czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej lub mikrofali. Śmietanę ubijamy ze śnieżką, dodajemy kokos i rozpuszczoną i przestudzoną czekoladę, miksujemy na małych obrotach, dodajemy advocat i dokładnie mieszamy. Masę dzielimy na 2 części.

Przełożenie ciasta

Na nasączony biszkopt wykładamy jedną część masy, drugi biszkopt smarujemy dżemem, przykładamy tak aby dżem był na masie, smarujemy masą i przykładamy ostatnim biszkoptem posmarowanym dżemem, tak jak poprzednio, całość dekorujemy ubitą śmietaną z dodatkiem śnieżki i posypujemy uprażonym na suchej patelni kokosem