Sposób przygotowania:
Paprykowe mini bułeczki do burgerów
W dużej misce mieszamy suche składniki bułeczek:
Mąkę, suche drożdże, cukier, słodką paprykę i suszone pomidory z czosnkiem i papryką. W osobnej miseczce roztrzepujemy widelcem jajko i dodajemy do niego jogurt ( o temp. pokojowej ) i olej roślinny.
Składniki mieszamy i wyrabiamy ciasto ręcznie lub w mikserze z końcówką do ciast drożdżowych. Ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy do ciepłego miejsca aż podwoi objętość.
Wyrośnięte ciasto zrobi się miękkie i plastyczne. Tworzymy z niego wałek i kroimy na 10 równych części. Z każdej części formujemy bułeczkę.
Jajko roztrzepujemy widelcem i smarujemy nim bułeczki. Posypujemy czarnuszką. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 C na około 10 minut.
Mąkę, suche drożdże, cukier, słodką paprykę i suszone pomidory z czosnkiem i papryką. W osobnej miseczce roztrzepujemy widelcem jajko i dodajemy do niego jogurt ( o temp. pokojowej ) i olej roślinny.
Składniki mieszamy i wyrabiamy ciasto ręcznie lub w mikserze z końcówką do ciast drożdżowych. Ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy do ciepłego miejsca aż podwoi objętość.
Wyrośnięte ciasto zrobi się miękkie i plastyczne. Tworzymy z niego wałek i kroimy na 10 równych części. Z każdej części formujemy bułeczkę.
Jajko roztrzepujemy widelcem i smarujemy nim bułeczki. Posypujemy czarnuszką. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 C na około 10 minut.
SylaUla
superbaba4
dziękuję :)