superbaba4

superbaba4

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 357]

Paprykowe mini bułeczki do burgerów

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Bułeczki dzięki dodatkowi słodkiej papryki nabierają pięknego koloru. Dodatek czarnuszki sprawia, że mają wyrazisty, lekko ostry smak.

Paprykowe mini bułeczki do burgerów

Składniki:

Paprykowe mini bułeczki do burgerów

 

Sposób przygotowania:

Paprykowe mini bułeczki do burgerów
W dużej misce mieszamy suche składniki bułeczek:

Mąkę, suche drożdże, cukier, słodką paprykę i suszone pomidory z czosnkiem i papryką. W osobnej miseczce roztrzepujemy widelcem jajko i dodajemy do niego jogurt ( o temp. pokojowej ) i olej roślinny.

Składniki mieszamy i wyrabiamy ciasto ręcznie lub w mikserze z końcówką do ciast drożdżowych. Ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy do ciepłego miejsca aż podwoi objętość.

Wyrośnięte ciasto zrobi się miękkie i plastyczne. Tworzymy z niego wałek i kroimy na 10 równych części. Z każdej części formujemy bułeczkę.

Jajko roztrzepujemy widelcem i smarujemy nim bułeczki. Posypujemy czarnuszką. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 C na około 10 minut.