jaga85

jaga85

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1974]

Drożdżowe babki do Wielkanocnego koszyczka

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Mini babeczki do Wielkanocny deser, który kusi zwłaszcza najmłodszych gości i domowników. Babeczki idealnie nadają się na świąteczny stół, ale także do świątecznego koszyczka.

Drożdżowe babki do Wielkanocnego koszyczka Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Drożdżowe babki do Wielkanocnego koszyczka

CIASTO:

DODATKOWO

WYKOŃCZENIE

  • 3 łyżki mleka,
  • Około 6 łyżek cukru pudru,
  • Owoce kandyzowane do dekoracji

Sposób przygotowania:

Drożdżowe babki do Wielkanocnego koszyczka

ETAP1

Drożdżowe babki do Wielkanocnego koszyczka
Wyrobine ciasto pozostawiamy na około 60 minut do wyrośnięcia

W letnim mleko rozpuszczamy drożdże, łyżkę cukru oraz około 3-4 łyżki mąki. Tak sporządzony rozczyn pozostawiamy na około 15 minut do wyrośnięcia.
Między czasie masło rozpuszczamy i delikatnie studzimy.
Do wyrośniętego rozczynu dodajemy pozostały cukier, jajka, sól oraz w miarę wyrabiania stopniowo mąkę. Tłuszcz wlewamy do ciasta po około 5 minutach wyrabiania. Pod koniec wyrabiania do ciasta dodajemy skórkę cytrynową. W sumie ciasto wyrabiamy około 15 minut.
Gotowe przykrywamy ściereczką i pozostawiamy na 1 godzinę do wyrośnięcia.

ETAP 2

Drożdżowe babki do Wielkanocnego koszyczka
natłuszczoną blaszkę oprószamy bułką tartą

Miedzy czasie foremkę na babeczki natłuszczamy i oprószamy bułką tartą

ETAP 3

Drożdżowe babki do Wielkanocnego koszyczka
Z kawałków ciasta formujemy pierścienie

Wyrośnięte ciasto wykładamy na stolnicę oprószoną mąką. Ciasto dzielimy na mniejsze kawałki (około 25 sztuk). Z każdego kawałka toczymy krótki wałeczek, który formujemy w pierścień.

ETAP 4

Drożdżowe babki do Wielkanocnego koszyczka
Przygotowanym ciastem napełniamy foremki

Tak przygotowanymi pierścieniami wykładamy foremka na babeczki.

ETAP 5

Drożdżowe babki do Wielkanocnego koszyczka
ciepłe babeczki dekorujemy lukrem i owocami

Babeczki wkładamy do nagrzanego piekarnika. Pieczemy je około 25 minut w 180°C do zrumienienia. Upieczone wyjmujemy. Jeszcze ciepłe smarujemy lukrem.
LUKIER: W miseczce łączymy mleko z cukrem pudrem. Gęstym, ale lejącym lukrem smarujemy upieczone, ciepłe babeczki. Ich wierzch dekorujemy pokrojonymi owocami. Całość pozostawiamy do ostygnięcia i gotowe.