Sposób przygotowania:
Drożdżowe babki do Wielkanocnego koszyczkaETAP1
W letnim mleko rozpuszczamy drożdże, łyżkę cukru oraz około 3-4 łyżki mąki. Tak sporządzony rozczyn pozostawiamy na około 15 minut do wyrośnięcia.
Między czasie masło rozpuszczamy i delikatnie studzimy.
Do wyrośniętego rozczynu dodajemy pozostały cukier, jajka, sól oraz w miarę wyrabiania stopniowo mąkę. Tłuszcz wlewamy do ciasta po około 5 minutach wyrabiania. Pod koniec wyrabiania do ciasta dodajemy skórkę cytrynową. W sumie ciasto wyrabiamy około 15 minut.
Gotowe przykrywamy ściereczką i pozostawiamy na 1 godzinę do wyrośnięcia.
ETAP 2
Miedzy czasie foremkę na babeczki natłuszczamy i oprószamy bułką tartą
ETAP 3
Wyrośnięte ciasto wykładamy na stolnicę oprószoną mąką. Ciasto dzielimy na mniejsze kawałki (około 25 sztuk). Z każdego kawałka toczymy krótki wałeczek, który formujemy w pierścień.
ETAP 4
Tak przygotowanymi pierścieniami wykładamy foremka na babeczki.
ETAP 5
Babeczki wkładamy do nagrzanego piekarnika. Pieczemy je około 25 minut w 180°C do zrumienienia. Upieczone wyjmujemy. Jeszcze ciepłe smarujemy lukrem.
LUKIER: W miseczce łączymy mleko z cukrem pudrem. Gęstym, ale lejącym lukrem smarujemy upieczone, ciepłe babeczki. Ich wierzch dekorujemy pokrojonymi owocami. Całość pozostawiamy do ostygnięcia i gotowe.
gusia1000
lukrowanepierniczki