mycha

mycha

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2142]

Ciasto tortowe o smaku cappuccino

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 5

Pyszne, mocno kremowe ciasto o smaku cappuccino:)

Ciasto tortowe o smaku cappuccino

Składniki:

Ciasto tortowe o smaku cappuccino

 

  • biszkopt
  • Masa cappuccino:
  • 2 śnieżki
  • 2 szklanki mleka
  • 1 szklanka proszku dowolnego cappuccino
  • 3 łyżeczki żelatyny
  • Nasączenie:
  • 1 łyżeczka rozpuszczalnej kawy
  • cukier do smaku (niewiele, bo cappuccino jest słodkie)
  • 1/2 szklanki gorącej wody
  • Dodatkowo:
  • 30 g czekolady
  • bita śmietana w sprayu

Sposób przygotowania:

Ciasto tortowe o smaku cappuccino
Biszkopt przekrawam wzdłuż na pół. Nasączenie: W 1/2 szklanki gorącej wody mieszam kawę rozpuszczalną i łyżeczkę cukru, pozostawiam do całkowitego ostudzenia. Zimnym ponczem nasączam biszkopty. Masa: Mleko zagotowuję, rozpuszczam w gorącym mleku proszek cappuccino i pozostawiam do ostudzenia. Do całkowicie zimnego mleka cappuccino dodaję obydwie śnieżki i ubijam. Żelatynę rozpuszczam w niewielkiej ilości gorącej wody. Do masy cappuccino dodaję stopniowo ostudzoną i rozpuszczoną żelatynę, mieszam. Masą przekładam biszkopt, na górę wykładam resztę masy. Posypuję startą czekoladą i dekoruję kleksami bitej śmietany. Wstawiam do lodówki.