anullka7

anullka7

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 514]

Ciasto tortowe z bitą śmietaną i alkohol

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 5

Ciasto dla dorosłych,bardzo smaczne:)

Ciasto tortowe z bitą śmietaną i alkohol

Składniki:

Ciasto tortowe z bitą śmietaną i alkohol

 

  • jajka duże 6 szt
  • maka ziemniaczana 1/2 szklanki
  • 1/2 kg mąki
  • 1 szklanka cukru
  • cukier waniliowy 1 szt
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • sól szczypta
  • masa śmietanowa:
  • śmietana 30 % 0,75 litra
  • masa śmietanowa waniliowa Dr.Oetkera 2 szt
  • poncz:
  • woda przegotowana 2 szklanki
  • spirytus 1/4 szklanki
  • sok z cytryny
  • cukier do smaku
  • czekolada
  • wiśnie w spirytusie

Sposób przygotowania:

Ciasto tortowe z bitą śmietaną i alkohol
Białka oddzielić od żółtek (jajka powinny być zimne z lodówki) dodać szczyptę soli, ubić sztywną pianę , pod koniec ubijania dodać cukier i cukier waniliowy, następnie żółtka i dalej ubijać, na końcu dodać wymieszane obydwie mąki z proszkiem do pieczenia, delikatnie wymieszać. Blaszkę o wymiarach 25x40 cm wysmarować lekko tłuszczem, wyłożyć papierem do pieczenia. Piec w 180st c około 50 min. Upieczony biszkopt przekroić na 3 części. Zimną śmietanę ubić na sztywno, pod koniec dodać 2 masy śmietanowe i 2 łyżki spirytusu, lekko wymieszać.Wodę wymieszać z cukrem, dodać resztę spirytusu i sok z cytryny. Biszkopt nasączyć ponczem, przełożyć kremem śmietankowym, wierzch, też lekko posmarować. Ułożyć gęsto wiśnie ze spirytusu, posypać startą czekoladą, wstawić na 2 godz do lodówki. Smacznego.