Sposób przygotowania:
Ciasto tortowe z galaretką
CIASTO CIEMNE: Żółtka utrzeć z cukrem, dodawać po łyżce oleju i wody na przemian. Następnie dodać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i kakao. Na końcu dodać pianę ubitą na sztywno z białek, delikatnie wymieszać. Upiec. Po upieczeniu ciasto przekroić na dwie części. CIASTO JASNE: Sposób przygotowania taki sam, jak w przypadku ciasta ciemnego, tylko bez dodawania kakao. MASA: Jajka ubić na parze. Ostudzić. Masło utrzeć, dodać ostudzone jajka. Utrzeć i dodać odrobinę alkoholu (np. spirytus). PRZEŁOŻENIE: W jasnym cieście wykroić kieliszkiem kółeczka. Połowę ciasta ciemnego posmarować masą (połową) i przykryć ciastem jasnym. Do wykrojonych dziurek wlać tężejące galaretki. Na chwilę dać do lodówki, aby galaretki stężały. Następnie ciasto białe z galaretkami posmarować drugą połową masy i przykryć ciemnym ciastem. Można na to zrobić polewę kakaową.