motyl87

motyl87

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 177]

Ciasto tortowe z galaretką

  • TRUDNOŚĆ: trudne
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Pyszne, orzeźwiające ciasto z dodatkiem galatetek.

Ciasto tortowe z galaretką

Składniki:

Ciasto tortowe z galaretką

 

  • Ciasto ciemne
  • 15 łyżek oleju
  • 1 ½ szklanki mąki
  • 1 szklanka cukru
  • 5 jajek
  • 10 łyżek wody
  • 3 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 łyżki kakao

 

  • Ciasto jasne
  • 7 ½ łyżek oleju
  • ¾ szklanki mąki
  • ½ szklanki cukru
  • 3 jajka
  • 5 łyżek wody
  • 1 ½ łyżeczki proszku do pieczenia

 

 

  • Dodatkowo:
  • 1 galaretka czerwona
  • 1 galaretka zielona

 

Sposób przygotowania:

Ciasto tortowe z galaretką
CIASTO CIEMNE: Żółtka utrzeć z cukrem, dodawać po łyżce oleju i wody na przemian. Następnie dodać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i kakao. Na końcu dodać pianę ubitą na sztywno z białek, delikatnie wymieszać. Upiec. Po upieczeniu ciasto przekroić na dwie części. CIASTO JASNE: Sposób przygotowania taki sam, jak w przypadku ciasta ciemnego, tylko bez dodawania kakao. MASA: Jajka ubić na parze. Ostudzić. Masło utrzeć, dodać ostudzone jajka. Utrzeć i dodać odrobinę alkoholu (np. spirytus). PRZEŁOŻENIE: W jasnym cieście wykroić kieliszkiem kółeczka. Połowę ciasta ciemnego posmarować masą (połową) i przykryć ciastem jasnym. Do wykrojonych dziurek wlać tężejące galaretki. Na chwilę dać do lodówki, aby galaretki stężały. Następnie ciasto białe z galaretkami posmarować drugą połową masy i przykryć ciemnym ciastem. Można na to zrobić polewę kakaową.