Sposób przygotowania:
Ciasto tortowe Delicja
Ciasto kakaowe: Miękką margarynę ucieramy z cukrem na puszysto. Dodajemy kolejno cały czas ucierając : po jednym żółtku, po łyżce przesianej mąki wymieszanej z proszkiem, dolewamy mleko, a na końcu dodajemy ubitą pianę z białek. Wylewamy na dużą blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy w temperaturze 180 st do suchego patyczka ( około 35-40minut) Upieczony i ostudzony przekrawamy na dwa blaty. Ciasto jasne: Ubijamy pianę z białek, gdy już będzie sztywna dodajemy kolejno cukier, żółtka, mąkę, proszek do pieczenia.Pieczemy 25-30 minut w temp. 160 stopni.W upieczonym cieście wykrawamy kilka dziurek.Galaretkę przygotowujemy w/g wskazań na opakowaniu.Masa:Zagotowujemy 1/2 litra mleka,a w reszcie rozrabiamy budynie z cukrem i mąką ziemniaczaną. Studzimy. Masło miksujemy na puszysto i dodajemy po łyżce zimnego budyniu. Dokładnie łączymy składnikiSkładanie ciasta Na połowę ciasta ciemnego wykładamy połowę masy, na nią ciasto jasne. W dziurki wylewamy tężejącą galaretkę i odstawiamy do zupełnego stwardnienia. Ciasto jasne smarujemy drugą połową masy i przykrywamy ciastem ciemnym. Na górę wylewamy rozgrzaną polewę czekoladową. Ciasto schładzamy w lodówce, najlepiej prze noc lub minimum 5 godzin.